Meghökkentő felvétel Brüsszelből: Egyesével mindenki hátat fordított a kórházba látogató belga miniszterelnöknek
Arányait tekintve Belgiumban a legdrámaibb a járványügyi helyzet
Meghökkentő felvétel Brüsszelből: Egyesével mindenki hátat fordított a kórházba látogató belga miniszterelnöknek

Forrás: Youtube/Guardian

2020. 05. 17.
Pillanatok alatt bejárta a világsajtót annak a brüsszeli kórháznak a performansza, ahol a minap Sophie Wilmes belga miniszterelnök látogatást tett. A fekete szolgálati autókat ugyanis a kórházi személyzet sorfallal várta, majd az érkezéskor szépen sorban mindenki egyesével hátat fordított a kormányfőnek. 

A brüsszeli Saint-Pierre Kórház személyzete döntött úgy, hogy ezzel a nem mindennapi performansszal fejezik ki nemtetszésüket a belga kormányfőnek, amiért botrányosan kezeli a koronavírus-járványt. A nyilvánosan közzétett adatok szerint Belgiumban az egyik legdurvább a halálozási arány az egész világot tekintve. A miniszterelnök szerint Belgium talán rosszul számolja az áldozatok számát. 

A csendes tüntetésen becslések szerint akár 100 kórházi dolgozó is részt vehetett, akik a helyi média szerint azt szerették volna elérni, hogy jobban becsüljék meg a munkájukat és ne képzetlen munkaerőt vonjanak be a különféle ápolói feladatokra.

A 11.5 millió lakosú Belgiumban a legmagasabb népességarányosan tekintve az áldozatok száma. (Egyedül a törpeállam San Marino előzi meg, de ott még 34 ezren sem laknak.) Az országban több mint 9 ezren haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, a fertőzöttek száma is meghaladja a 55 ezret. 

Arról, hogy Magyarországon mennyire váltak be a járványügyi intézkedések, az ország egyik vezető virológusát, Jakab Ferenc professzort kérdeztük a Hetek legfrissebb számában.

A magas halálozási aránynak többek között az is az oka, hogy a rendkívüli módon elöregedő társadalom érett korú tagjait talán a többi európai országnál is nagyobb arányban helyezik el idősotthonokban. Mint jól tudott, az egész világon a fertőzéseknek a gócpontjai számos esetben ilyen idősotthonok voltak. Az előkészületek, felkészültség hiánya és a járvány megfelelő kezelése miatt rengeteg kritika érte az elmúlt időszakban a belga kormányt.

 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!