Máris itt a második hullám? 100 millió ember kerülhet karanténba Kínában
Lezárnának egy tartományt a megnövekedett fertőzésszám miatt
Máris itt a második hullám? 100 millió ember kerülhet karanténba Kínában

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 21.
A 108 millió lakosú Csilin tartományban a karantén bevezetését tervezik, az észak-keleti régióba tartozó tartományban bezárhatnak az iskolák és felfüggeszthetik a tömegközlekedést.

„A lakók egyre óvatosabbak, a gyerekek újra maszkot hordanak a játszótereken, ám kitudja, mikor zárják be újra azokat.” – mondta a Bloombergnek egy tartománybéli lakos.Vuhanban és Csilin tartományban az új koronavírus esetek miatt a második hullámtól tartanak. A hétvégén csaknem 120 új esetet regisztráltak.

Az első eseteket az Oroszországból visszatért kínaiak adták, de elismerték, hogy a fertőzés már helyi szinten is megjelent. Az, hogy ezt a kezdeti második hullámot hogyan kezeli Kína, sok országnak példaként szolgálhat. Sokan kifogásolják a kínaiak által közölt adatokat és azt állítják, hogy ezen adatok nem tükrözik a valóságot.

Sőt, az utóbbi hetekben nagyon agresszív külpolitikát folytatott a kínai rezsim, köszönhetően annak, hogy több nemzet is független vizsgálatot kért a vírus eredetére vonatkozóan, élükön Ausztráliával. Válaszul Kína 80 százalékra emelte az Ausztráliából származó marhahús vámját.

Hétfőn az EU 27 tagja egy a járvány kirobbanásának körülményeit feltáró független vizsgálatra adott be kérelmet, azonban Kína elutasította ezt, arra hivatkozva, hogy már minden információt átadtak a WHO-nak.

„A tanulmánynak a WHO tudományos és professzionális felügyelete mellett kell történnie, melynek, objektívnak és pártatlannak kell lennie” - jelentette ki Hszi Csinping kínai elnök. Majd így folytatta: „Meg kell erősítenünk a közegészégügy globális hálózatát.”

A kínai elnök ezen kijelentése azért érdekes, mert pár napja pont ők akadályozták meg Tajvan tagfelvételét a WHO-ba, több tagállammal (köztük Magyarországgal) együtt.

Még áprilisban jelentette be Trump, hogy minden lehetséges támogatását megvonja a WHO-tól, mert - ahogy ő fogalmazott­- „az ENSZ orvosi kara Kína-központú”. Az amerikai egészségügy miniszter, Alex Azar II is éles kritikával illette a WHO-t:

„Nyilvánvaló, hogy az elsődleges oka a járvány kirobbanásának az volt, hogy ez a szervezet nem volt képes megszerezni a szükséges információkat a vírus megfékezéséhez és ez sok életbe került. A WHO kudarcot vallott az információ továbbítás feladatában, így a többi tagállam jóhiszeműsége elfogyott az átláthatóságra és a megosztásra vonatkozóan.”

(Fox News)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!