Már hetek óta pusztított Európában a koronavírus, mire az első betegeket jelentették
Nem csak Franciaországban, Magyarországon is jóval hamarabb beszökhetett a járvány
Már hetek óta pusztított Európában a koronavírus, mire az első betegeket jelentették

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 05.
Miután egy francia tanulmány egyértelmű bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a hivatalos bejelentés előtt egy hónappal (!) már voltak fertőzöttek az országban, a WHO arra kéri az országokat, hogy kezdjenek hasonló vizsgálatokat a járvány első megjelenését illetően. Ezzel jóval tisztább képet lehetne kapni arról, hogyan terjedt el Kínából a pusztító koronavírus. 

A kínai hatóságok először december 31-én jelentették a WHO-nak, hogy egy Covid-19-re keresztelt koronavírus járványként terjed az országban. A becslések akkor arról szóltak, hogy Európában csak januárban jelenhetett meg a járvány. 

Azóta azonban egyre több információ került ki arról, hogy a kínai hatóságok tulajdonképpen eltitkolták a világ elől a járványt és hosszú heteken keresztül nem adtak megfelelő tájékoztatást arról, hogy mi folyik Vuhanban és környékén. 

Arról, hogy Kína miként titkolta el a járványt, és mekkora felelősség terheli a koronavírus elterjedésében, a Hetek korábbi lapszámában írtunk.

A francia tanulmányt Yves Cohen, az Avicenne és Jean Verdier kórházak kutatási vezetője készítette munkatársaival. Ebben 24 decemberben és januárban kezelt páciensük mintáit vizsgáltatta be. Az eredmények alapján az illetékes szerv kimutatta, hogy egy 42 éves algériai férfi már egy hónappal azelőtt koronavírussal került kórházba, hogy az első eseteket jelentették. A férfi halászként dolgozott már évek óta Franciaországban. 

Algériai férfi lehet a "nulladik" franciaországi fertőzött

Cohen a francia tévében hétfőn azt nyilatkozta, hogy még korai lenne azt állítani, hogy az a férfi lenne a "nulladik fertőzött", aki 2019 augusztusában Algériában járt. (Ez volt az utolsó útja külföldön!) A kutatók úgy sejtik, hogy már december végén jelen volt Franciaországban a koronavírus, miközben az első három esetet csak január 24-én (!) jelentették az országban. 

A WHO illetékese szerint éppen ezért az ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos eseteket érdemes megvizsgálni a kórházakban, mert akkor egy "új és tisztább képet" kaphatunk a járvány kirobbanásáról. Christian Lindmeier szerint a vírus kínai eredetét is szorosabban vizsgálat alá kell vonni. 

Bizonyíték a vuhani labor érintettségére? 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közben azt állította, hogy bizonyítékuk van arra vonatkozóan, hogy az új koronavírus a vuhani biolaborból szabadult el, holott a tudóstársadalom azt állítja, a vírus állati eredetű. 

Pár napja Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi sajtótájékoztatójában tért ki arra, hogy akár februárban is lehettek fertőzöttek, de ezt utólag egyelőre nem tudják megmondani. Két vidéki lapnak is jeleztek az olvasói, hogy ők februárban átestek egy betegségen, amelynek a lefolyása nagyon hasonlított a koronavírus tüneteire. 

 

A Hetek-podcastjában dr. Valach Ágnes háziorvos is említést tett egy kollégájáról, aki azt állította, hogy nála még az iráni diákok bejelentése előtt volt olyan páciens, aki koronavírussal volt fertőzött. Mint ismeretes, Magyarországon március 4-én jelentették az első fertőzéseket, két egyetemista iráni diákot. 

 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!