Magyarok is vannak az ausztrál partoknál veszteglő karanténhajón
Egy zenekar tagjai rekedtek a fedélzeten
Magyarok is vannak az ausztrál partoknál veszteglő karanténhajón

2020. 03. 28.
Sajtóhírek szerint összesen három óceánjáró kikötési engedélyét is megtagadták Ausztrália partjainál, miután kiderült - koronavírusos fertőzöttek lehetnek azok fedélzetén. A Hetek információi szerint az egyik német hajón magyar utasok is vannak. Többüknél jelentkeztek a tünetek is. 
 
Az ausztrál hatóságok nagyon óvatosak az óceánjárók kikötésével miután március közepén egy olyan óceánjáró kötött ki Sydneyben, amelynek 2600 utasa közül 121-ről később kiderült, koronavírus-fertőzött. 
 
A mostani három hajó közül, a német Artania óceánjáró 800 utasa közül 7-nél mutatták ki a betegséget. Az érintett ausztrál állam vezetője karantént rendelt el, és nem engedte kikötni a hajót. 
 
A Hetek információi szerint az Artanián van egy magyarokból álló zenekar is. A hajónak múlt héten kellett volna elindulnia Ausztráliából Európába, ám miután többeknél jelentkeztek a koronavírus fertőzésre utaló tünetek, a hajó orvosai kérték az ausztrál hatóságok vizsgálatát. A Hetek úgy tudja, hogy a magyar zenekar gitárosán március 20-án pénteken jelentkeztek a tünetek: köhögés, magas láz, végtag fájdalmak. 
 
A hatóságok többeknél kimutatták a fertőzést, ezért vették karantén alá a hajót, amely a mai napig nem hagyhatta el a partot. Információink szerint a hajó egyik orvosa is fertőzötté vált. Jelenleg helikopterek cirkálnak a hajó felett, senki nem hagyhatja el a hajót. 
 
Az egészséges utasokat, zömében németeket, az anyaország szervezetten elkezdi a napokban hazaszállítani repülővel. A hajón dolgozók sorsa azonban bizonytalan, hiszen a különféle munkaadó cégeknek kellene gondskodni az elszállításukról. 
 
A magyar zenekar-tagok felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, benne az Operatív Törzzsel is. 
Információk szerint a kezdeti tünetek ellenére a tagok jól vannak, bár egyelőre még tesztet nem végeztek el rajtuk. 
 
(A nyitókép forrása: Wikipedia)
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!