Komolyan gondolja
Komolyan gondolja

For rás: MTI / Balogh Zoltán

2020. 01. 30.
Niedermüller Péter nem kér bocsánatot.  „Semmi miatt nem kell bocsánatot kérnem” – mondta az ATV-ben. Reakciójában semmi meglepő nincs ,  nem hajlandó belátni a teljesen nyilvánvaló hibáját. Bár valószínűleg ez neki nem nyilvánvaló. Valószínűleg azért nem, mert pontosan azt gondolja, amit mondott. Magyarázkodásának az a lényege, hogy ő csak ideológiáról beszélt és nem embercsoportokat minősített:

„Az egész beszélgetés arról szólt, hogy a kormány a különböző megkülönböztetéseken, diszkriminációkon keresztül, hogyan hoz létre egy politikai csoportot. Ez a fehér, keresztény, heteroszexuális – az elmúlt néhány hónap ideológiai terméke. Ezzel kampányol a miniszterelnök” – mondta a már idézett beszélgetésben.

Fogadjuk el egy pillanatra, hogy ő csak ideológiáról beszélt.  Ha ez a helyzet, akkor sem lehet eltekinteni attól, hogy az ideológiát emberek vallják magukénak és itt a nézeteiket tekintik rémisztő képződménynek. De nem ez a helyzet, a bírált interjúban nem csak nézetekről beszélt, idézzük csak fel:

„ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heretoszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés.”

Itt például egyértelműen embercsoportról van szó, de most ne merüljünk bele a „nézet vagy csoport” vitába. Maradjunk annyiban hogy az ilyen nézeteket vallókat ( nézeteikkel együtt) tartja rémisztő képződménynek Niedermüller.  Ami nagyon lényeges, hogy nem előzmények nélküli a szövege és az előzményekből érthetőbb lesz az egész.

 Már évekkel ezelőtt is hasonló módon nyilvánult meg a DK-s politikus:

„A kiindulópontot a szemléletében, filozófiájában, társadalomképében rendkívül korlátolt és valóságidegen Alaptörvény jelenti, amely a házasság intézményét kizárólag a férfi és nő közötti életközösségként definiálja, a családot pedig a nemzet fennmaradásának alapjaként tekinti.”

Rendkívül korlátolt, valóságidegen a heteroszexuális házasság védelme és az ilyen családkép védelme is, írta ezt 2012 nyarán. Valószinű ezek alapján, hogy tényleg azért nem kér  bocsánatot, mert teljesen komolyan gondolja, amit mondott.

„a mai Európában a kereszténység, a keresztény vallás és kultúra, a keresztény értékek és normák egyedülállóságáról és kizárólagosságáról szónokolni, ezt a jövő zálogának tekinti – ez bizony alapvetően téves és nevetséges.”- írja másutt.

Téves, nevetséges, valóságidegen, rendkívül korlátolt és rémisztő képződmény tehát Niedermüller szerint a konzervatív és keresztény alapú ideológia és az azt valló ember is valamennyire. Főleg, ha elhiszi maga is, amit vall és nem tér át szélsőliberálisnak. Hozzáteszem, hogy ezek a konzervatívok itt nálunk többnyire fehérek, kivéve, amikor nem ( ennyit a színekről).

Niedermüller úr nem kér tehát bocsanatot. Világos, hogy azért, mert maga szerint ő igazat mondott, mert  a hagyományos házasságot védő és keresztény (!!) alapozású konzervativizmus neki „téves, nevetséges, valóságidegen, rendkívül korlátolt és rémisztő képződmény”. Ebből természetesen következik az is, hogy ha valaki ilyenfajta konzervatív ruhát visel, az maga is rémisztővé és korlátolttá csúnyul.

Ő ezt nagyon is komolyan gondolja. Mi meg ezt természetesen visszautasítjuk. Nagyon is.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!