Kijózanító vélemény a magyar kutatóktól
Meg kell tanulnunk együttélni a vírussal?
Kijózanító vélemény a magyar kutatóktól

2020. 03. 20.
A kormányzati vírusellenes szer kutatásáért felelős csoport vezetője, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora, Jakab Ferenc személyes véleménye, hogy együtt kell élnünk a koronavírussal, amíg nem lesz a lakosság nagy része védett azzal szemben.

Milyen ellenanyagon dolgoznak a magyar virológusok?

Jakab Ferenc virológus professzor a Rádió 1 Balázsék című műsorában elmondta, hogy a magyar kutatócsoport már dolgozik egy olyan „gyógyszeren”, ami esetleg csillapíthatja a vírus tüneteit, de hozzátette, ez egy borzasztóan hosszú folyamat. „Én azt gondolom, hogy nem ez lesz a járvány megoldása és a vége” – fogalmazott Jakab.

A virológus elmondta, hogy az eljárás rendje nagyon hosszú folyamat, amit ugyan fel lehet gyorsítani, de a gyorsított verzió is optimálisan másfél évet jelent. A vírusellenes kutatásokat a nemzetközi szakértő-közösség megosztja egymással.

Minden biológiai rendszer mutálódik, az már más kérdés, hogy gyorsan, vagy lassan, számunkra pozitív, vagy negatív irányban – magyarázta a professzor. A kínai nagymerítésű kutatások azt mutatták, hogy a vírus az érintett időtartamban szinte egyáltalán nem mutálódott. Jakab szerint, még ha mutálódna is a vírus, olyan mértékben nem fog valószínűleg, hogy egy esetlegesen kifejlesztett vakcina – ha nem is teljesen – de nagy mértékben hatásos ellene.

Mikor tűnik el?

Jakab műsorvezetői kérdésre elárulta, hogy ő sem igazán látja, hogy miként lehetne vége ennek a járványnak. Nagyon sok verzió van, ezek közül a legoptimálisabb az, hogy valahogyan egyszercsak eltűnik a nyárvány, mint a SARS koronavírus annak idején, és többet nem találkozunk vele – magyarázta a professzor. Erre azonban kevés az esély – tette hozzá.

A második verzió az lehet, hogy a fertőzések száma a meleg hatására lecsökken, lelassul a terjedés és aztán a következő szezonban visszajön. Erre minden esély megvan – vélekedett Jakab.

„Az én teljesen saját szubjektív véleményem, hogy ezzel együtt kell élni. Egészen addig, ameddig vagy a lakosságnak jelentős része nem lesz védett természetes fertőzés útján a vírussal szemben. Tehát nem alakul ki az úgynevezett nyájimmunitás, ami vagy a fertőzéssel, vagy az időközben kifejlesztett vakcinával érhető el. Ennek aránya körülbelül 60 százalék lehet.”

 – fogalmazott a virológus.

Számos verzió lehetséges, igazából nem tudjuk. Életre szóló védettség ráadásul ki sem alakulhat, szakirodalmi adatok 1-3 éves védettségi időszakkal számolnak. Ahogyan arra a kérdésre sincs egyértelmű válasz, hogy a meleg vajon lelassítja-e a vírus terjedését. Ez csak nyáron derül ki a professzor szerint.  

(A nyitókép forrása: Facebook/Jakab Ferenc)

A Hetek digitális lapszámát a hetek.hu/elofizetes linken megrendelheti. Egy hónapra mindössze 1800 forintért. 

A Hetek podcast-sorozatában körbejárjuk a járvánnyal kapcsolatos kérdéseket. Hallgasson bele!

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!