Kiemelt kockázat: Világvezetők vírusveszélyben
Kiemelt kockázat: Világvezetők vírusveszélyben

2020. 03. 13.
Jair Bolsonaro lehet az első államfő, aki megfertőződött a koronavírussal. Bolsonaronak a sajtótitkára már biztos, hogy fertőzött, a brazil elnök állapotáról egyelőre ellentmondásosak a hírek. Mindketten találkoztak a múlt hétvégén Donad Trumppal és Mike Pence alelnökkel is. Más világvezetők környezetben is megjelent a betegség.
A brazil Jornal O Dora című lap jelentette, hogy megfertőződött a koronavírussal Jair Bolsonaro, de a brazil elnök hivatalosFacebook-oldala tagadta a pozitív mintájáról szóló híradásokat. A BBC szerint az elnök tanácsadója és fia is azt állítja, hogy még nem készültek el a minták elemzésével a laborban.
 
A 64 éves Bolsonaro sajtótitkára, Fabio Wajngartenről már tegnap egyértelműen kiderült, hogy koronavírusos. Ő is tagja volt Jair Bolsonaro delegációjának, amely néhány napja az Egyesült Államokban járt, és Floridában találkoztak és együtt is vacsoráztak a Donald Trump amerikai elnökkel és Mike Pence alelnökkel.
 
Bolsonaro az életkora mellett azért is veszélyeztetett csoportba tartozik, mert a 2018-as elnökválasztási kampányban merényletet követtek el ellene. Miután hasba szúrták, két liter vért veszített és csak a gyors műtéti beavatkozásnak köszönhetően sikerült stabilizálni az állapotát. Azóta is többször kellett műteni.
 
A Fehér Ház sajtóközleménye szerint Trumpot nem vizsgálták meg azóta, az elnök pedig közölte, hogy „nem aggódik” a fertőzésveszély miatt. Elkapta viszont a koronavírust Miami polgármestere, aki szintén találkozott Bolsonaróval és stábjával. Francis Suarez már előzőleg önkéntes karanténba vonult, amikor kiderült, hogy a brazil elnök sajtótitkára fertőzött lett.
 
A világ számos más vezetője közvetlen környezetében szintén megjelent a koronavírus: A legsúlyosabban az iráni vezetést sújtja a járvány, ahol több vezető személyiség meghalt az elmúlt napokban, köztük Mohammad Mirmohammadi, Ali Khamenei legfőbb ajatollah főtanácsadója, Hosszein Sheikholeslam volt külügyminiszter-helyettes, valamint legalább három parlamenti képviselő. A parlamentnek eddig 23 tagja betegedett meg. (Az iráni vezetés érintettségéről és a járvánnyal kapcsolatos titkolózásról itt írtunk bővebben.)
 
Európában megfertőződött a brit egészségügyi miniszter, a kisebbik olasz kormánypárt vezetője, a francia kultuszminiszter és a spanyol esélyegyenlőségért felelős miniszter, valamint a jobboldali Vox párt főtitkára. Házi karanténba kerül a román kormány valamennyi minisztere, és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testületének minden tagja, miután a párt egyik szenátorának pozitív lett a tesztje.
 
Nem betegedett meg, de 14 napig karanténból dolgozik Justin Trudeau kanadai minniszterelnök, miután Nagy-Britanniából hazatért felesége elkapta a koronavírust. Megbetegedett Peter Dutton ausztrál belügyminiszter is, aki március elején még Ivanka Trumppal találkozott. Dutton egy nap lázzal és fájós torokkal ébredt, azóta kórházban van.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!