Két államban is tiltják az abortuszt a járvány idején
Texas és Ohio bünteti a tilalmat megszegőket
Két államban is tiltják az abortuszt a járvány idején

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Texas és Ohio államokban az abortuszt is a halasztható, nem életmentő egészségügyi beavatkozások közé sorolták, így a világjárvány idején nem végeznek művi terhesség megszakítást, adta hírül a The New York Times.

Mindkét államban olyan intézkedéseket hoztak, hogy az egészségügyi felszereléseket és eszközöket a járvány elleni küzdelem szolgálatába állítják, így a nem életmentő egészségügyi beavatkozásokat elhalasztják.

Hétfőn, Texas állam főállamügyésze, Ken Paxton tisztázta, hogy a Greg Abbot kormányzó által bejelentett elhalasztandó egészségügyi beavatkozások közé számít minden olyan művi terhességmegszaktás is, ami nem szükséges az édesanya életének vagy egészségének megőrzése érdekében.

Azok, akik a tilalmat megszegik akár ezer dolláros bírsággal vagy 180 nap szabadságvesztéssel büntethetők. A döntés ellenére azonban sok texasi abortusz klinika még nem zárt be.

Texas után Ohio állam is hasonló intézkedéseket vezetett be. Míg az abortuszjogi aktivisták szerint a lépés szükségtelen, az államok szerint ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű eszköz rendelkezésre álljon a koronavírus járvány ellen, minden halasztható egészségügyi beavatkozást el kell halasztani.

Ohióban a hatóságok döntése alapján szerda délután 5 órától szünetelnek a nem életmentő egészségügyi beavatkozások, a főállamügyész pénteken és szombaton minden abortuszklinikának levelet írt, hogy haladéktalanul szüntessék be a műtéteket. Ennek ellenére több központ nyitva maradt, ők azzal érvelnek, hogy a terhességmegszakítás nem halasztható beavatkozás, hanem szükséges és ezért nem hajlandóak a főállamügyész utasításának eleget tenni.

Egy harmadik államban, Louisianában is el kell halasztani a nem életmentő műtéteket. Itt jelenleg egy abortuszklinika még üzemel.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!