Jön az újabb sáskainvázió: 20-szor durvább lesz az előzőnél
Afrikának a koronavírus mellett ezzel is meg kell küzdenie
Jön az újabb sáskainvázió: 20-szor durvább lesz az előzőnél

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 04. 23.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete szerint 20-szor nagyobb lesz a második sáskajárás, mint az első volt.
 
A híradások épp elkezdtek beszámolni a közel 70 éve nem látott sáskainvázióról, amikor kitört Európában is a koronavírus járvány, így az emberek figyelme elterelődött az Afrikát sújtó csapásról. Sajnos azonban a helyzet azóta csak rosszabb lett. 
 
Az ENSZ szervezete arról számolt be, hogy az elmúlt időszak rovarirtási akciói kudarcot vallottak, így Szomália, Kenya és Etiópia felől a sáskák egy az előzőnél 20-szor nagyobb méretű hulláma érkezik az észak-kelet afrikai régiókba. A már így is megpróbált emberek millióinak az sem segít, hogy már nem csak a sáskainvázióval kell harcolniuk, hanem már itt is megjelent a koronavírus.
 
Egy ugandai farmer elmondása szerint: ”Nálunk csak a sáskajárásról beszél mindenki, ha egyszer leszálltak a kertedre, akkor azt teljesen elpusztítják. Ezért vannak olyan emberek, akik azt mondják, hogy az invázió súlyosabb a járványnál, vannak olyanok is, akik szerint nem is fog eljutni hozzájuk a vírus.”
 
A Hetek február végén címlapon foglalkozott az Afrikát sújtó történelmi sáskainvázióval. Az igazi csapást nem is a kontinensen pusztító rajok, hanem a nyomukban járó éhínség jelenti.
 
Sokan a koronavírus miatti korlátozások miatt nem tudnak küzdeni az invázióval. 
 
A kedvező májusi éghajlati körülmények miatt várhatóan június és július környéken - amikor a betakarítási szezon kezdetét veszk – fognak kialakulni ezek az újabb gigantikus rajok. 
 
A védekezés elősegítése céljából az USA 76 millió dollárról 153 millióra emelte a támogatását, az ENSZ pedig 111 milliót szándékozik védekezésre fordítani.
 
Azonban a permetszerek és a permetezőgépek célbaérését és az azokkal való küzdelmet jócskán nehezíti a koronavírus miatti korlátozások. Így Japánból sem tud megfelelő ütemben megérkezni a rovarirtó szer. A leghatékonyabb módja az irtásnak a repülőgépről történő vegyszer permetezés, de ezekben az afrikai országokban ezekből mindig hiány van, Etiópiában például csak augusztusra várható hat helikopter érkezése ebből a célból.
 
(AP)
 
(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)
 
---
 
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
 
 
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!