Jerusalem Post: Félmillió koronavírusos lehet Iránban
Jerusalem Post: Félmillió koronavírusos lehet Iránban

Fotó: AP/Ebrahim Noroozi

A teheráni rezsim ismételten visszautasította az amerikaiak humanitárius segítségét.

Az Iráni Iszlám Köztársaság Nemzeti Koronavírus Bizottság tagja hétfőn azt állította, hogy a hivatalos híradásokkal ellentétben ötszázezer ember szenved a vírustól az országban.

Hamid Souri, járványügyi szakember az iráni hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy rengeteg koronavírusos eset nincs regisztrálva – olvashatjuk a Radio Farda cikkében, ami az amerikai kormány által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabad Rádió (Radio Free Europe/Radio Liberty) iráni leányvállalata. Az Iráni Egészségügyi Minisztérium hivatalosa adatai szerint 60.500 iráni fertőzött van.

Souri azt mondta, hogy egyetlen iráni tartományban sem sikerült ellaposítani a járványgörbét. A Jerusalem Post szerint négyszer-ötször több halálos áldozata lehet a vírusnak, mint amennyit a rezsim bevall. Ezt támasztják alá a nyugati államok titkosszolgálati jelentései is.

Az Iráni Egészségügyi Minisztérium sajtófőnöke Kianush Jahanpur azt nyilatkozta, ha a most látható folyamat zajlik tovább, hamarosan újabb csúcsot ér el a járvány Teheránban. Irán jelenleg a vírus terjedésének közel-keleti epicentruma, azonban a vallásos vezetés nem fogadja el az Egyesült Államok által felajánlott segítséget.

A Hetek korábbi lapszámában iráni forrásaink segítségével jártunk utána, hogy mennyire felelős a teheráni rezsim a koronavírus-járvány európai elterjedéséért.

Az Amerikai Külügyminiszter, Mike Pompeo azt mondta, hogy a gyógyszerek és humanitárius segítségnyújtás nem tartozik az Irán elleni szankciók körébe. „Szörnyű problémával küzdenek és segíteni szeretnénk az iráni népnek.” – nyilatkozta Pompeo.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő nálunk a digitális, vagy  akciósan a nyomtatott formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!