Izraeli matematikus: Akár 110 nap alatt lecsenghet a járvány
Izraeli matematikus: Akár 110 nap alatt lecsenghet a járvány

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 17.
Egy neves izraeli matematikus, elemző és korábbi tábornok, Isaac Ben-Israel professzor szerint a koronavírus terjedésében egyértelmű minta állapítható meg. A professzor és csapata több matematikai modellt is állított fel a jelenleg elérhető adatok alapján, és arra jutottak, hogy a vírus a megjelenése utáni 40. napon tetőzik, majd az ezt követő 70. napon szinte nullára csökken a fertőzöttek száma – a földrajzi helyszíntől, valamint a kormányzati reakcióktól függetlenül, írja a The Times of Israel.

Ben-Israel, aki egyébként nem egészségügyi szakértő, a kutatás eredményétől függetlenül arra hívta fel a figyelmet, hogy a távolságtartás természetesen segít a vírus elleni küzdelemben. Azzal azonban nem értett egyet, hogy az esetleges halálesetek miatt olyan korlátozásokat hozzanak, amelyek súlyosan károsítják a gazdaságot – Izrael esetében ennek költsége akár a GDP 20%-ra is rúghat, míg Magyarországon a jelenlegi helyzet hetente(!) 200 milliárd forintos GDP veszteséget jelent. A fertőzöttség alakulása az olyan országokban, ahol a gazdaságot kevésbé sújtó intézkedéseket vezettek be, mint például Svédország vagy Szingapúr, Ben-Israel szerint egyértelműen az ő elméletét támasztja alá.

Ugyanakkor Dr. Gabi Barbash izraeli kórházigazgató kiállt az eddig hozott intézkedések mellett: véleménye szerint a halálozási ráta ezek nélkül jóval magasabb lenne már Izraelben is. Erre példaként New York esetét hozta fel, amelyről Ben-Israel viszont pont úgy gondolja, hogy az ő elméletét támasztja alá, mivel a fertőzések a negyvenedik nap környékén tetőztek, majd ezt követően csökkenésnek indultak.

Azt Ben-Israel is elismeri, hogy elméletét a számításokon kívül semmivel sem tudja alátámasztani, így csak bizakodhatunk abban, hogy igaza lesz a vírus gyors lecsengésével kapcsolatban. Izraelben egyébként nem ő az első, aki ilyen pozitív szcenáriót vázol fel: korábban a Hetek is hírt adott Ran Namerode, a Jerusalem Post elemzőjének számításairól,  aki szintén csak 4-8 hetet jósolt a vírus legnehezebb időszakának. A lazuló intézkedések, valamint az iskolák újranyitása Európa-szerte talán egy újabb érvet jelenthetnek ezen elméletek mellett.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az akutális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan nyomtatott, vagy digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!