Így használná ki Kína a járványt: tömegével vásárolnák fel a bajba jutott európai cégeket
Az EU megtiltaná a felvásárlásokat
Így használná ki Kína a járványt: tömegével vásárolnák fel a bajba jutott európai cégeket

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 19.
Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője egy interjúban beszélt arról, hogy megtiltatná a pénzügyi válsággal küzdő vállalatok kínai felvásárlását.

A Néppárt frakcióvezetője támogatna egy 12 hónapos tilalmat az EP-ben. Ez a tilalom megakadályozná a kínai befektetőknek a meggyengült európai cégek felvásárlását.

A német Welt am Sonntag-nak adott interjújában kifejtette:

„Látnunk kell, hogy a kínai befektetők, részben állami alapok támogatásával, egyre inkább megkísérlik felvásárolni azokat az európai vállalatokat, amelyek gazdasági problémákkal küzdenek a koronavírus járvány miatt.”

Weber szerint az Európai Uniónak összehangoltan kell reagálnia, és véget kell vetnie a „kínai bevásárló túrának”. „Ezért tizenkét hónapos moratóriumot vezetünk be az európai vállalatok eladására, amíg a koronavírus-krízis nem ér véget.” - fogalmazott.

Kína és az EU már 2013 óta többször is egyeztetett közös beruházásokról, olyan közös pontok mentén, mint a kölcsönös piaci hozzáférés vagy az egyenlő piaci versenyhelyzet megteremtése. A két hatalom szeptemberben igyekezett újra tárgyalóasztalhoz ülni, de ezeket a terveket most könnyen felülírhatja a koronavírus-járvány.

„Kína lesz a legnagyobb vetélytársunk a jövőben: gazdasági, társadalmi és politikai szempontból”- folytatta Weber. „Kínát tekintem Európa stratégiai vetélytársának is, mely tekintélyelvű berendezkedésével akarja kiterjeszteni hatalmát, és ily módon átvenni a stafétát az USA-tól, mint vezető hatalomtól.”

Európának komolyan kell vennie Kínát, és tisztelnie kell, mint világhatalmat, de mindenekelőtt ébernek kell lennünk”- mondta Manfred Weber.

A német kormány már az előző hónapban megállapodott abban, hogy szigorítja a szabályokat, hogy megvédje a hazai vállalatait az EU-n kívüli befektetőktől.

(ReutersWelt am Sonntag)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!