Holtan találták a kínai nagykövetet Izraelben
Holtan találták a kínai nagykövetet Izraelben

Facebook/Chinese Embassy of Israel

2020. 05. 18.
Az izraeli külügyminisztérium vasárnap bejelentette, hogy az 57 éves kínai nagykövetet, Du Wei-t hivatali otthonában holtan találták.

Nem volt nyoma idegenkezűségnek

A kezdeti vizsgálatok szerint a külügyminiszter szívelégtelenségben halt meg, vasárnap reggel holtan találták az ágyában. Testén nem voltak külső erőszakra utaló jelek. A diplomata február 15.-én érkezett Izraelbe, és két hét karantén után kezdte meg kiküldetését. A kínai diplomata ezelőtt Ukrajnában teljesített szolgálatot, felessége és fia Kínában tartózkodott Du Wei halálakor. Az izraeli külügyminisztérium igazgatója, Yuval Rotem a közleményében részvétét fejezte ki a nagykövet helyettes, Dai Yuming részére és minden lehetséges segítséget is felajánlott.

Az amerikai külügyminisztérium élesen kritizálja Kínát

A nagykövet halála két nappal Mike Pompeo Kínát ért vádjaira adott közlemény után következett be. Az amerikai külügyminiszter a jeruzsálemi elnöki rezidencián tartott sajtótájékoztatóján élesen kritizálta Kína befektetéseit és kereskedelmi kapcsolatát Izraellel, arra hivatkozva, hogy Kína továbbra se hoz nyilvánosságra elegendő információt a koronavírus kirobbanásáról.

A kínai nagykövetség a vádakra reagálva közleményt adott ki pénteken. A közleményben elítélik Mike Pompeo szavait, szerintük ugyanis ezek a vádak abszurdak és remélik, hogy az Izraelben található zsidó barátaiknak nemcsak a vírust sikerül legyőzniük, hanem a  politikai vírus ellen is győzni tudnak. "A zsidó barátok tudják csak igazán, hogy mennyire sötét az, amikor egy világjárvány mögött összeesküvéseket gyanítanak." - írják. Pompeo szerintük mindig a biztonsági kockázatokra hivatkozva támadja a két fél kapcsolatát, anélkül, hogy konkrét bizonyítékokat terjesztene elő.

Még októberben, az Egyesült Államok nyomására az Izraeli Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy új testületet hoz létre az ország külföldi befektetéseinek áttekintésére.

Nyomozókat küld Kína Izraelbe

Jelentések szerint, saját embereivel is utánanéz nagykövete halálának Kína, egy különleges csoport igyekszik kivizsgálni a halálozás körülményeit és egyben a holttest hazaszállításában is részt vesz. Most kivételesen ennek a csapatnak nem kell 14 napos karanténba vonulnia.

(Times of Israel)

Megosztaná a véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!