Hogy kaphatja el a koronavírust az, aki egyszer már meggyógyult belőle?
Hogy kaphatja el a koronavírust az, aki egyszer már meggyógyult belőle?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 18.
Nem rég jelent meg a hír, miszerint Dél-Koreában többen újrafertőződtek a koronavírussal. Vagyis több embernél is kimutatták a vírust annak ellenére, hogy a betegséget követően már negatív lett a tesztjük. Hogyan lehetséges ez? 

Hannah Devlin, a Guardian tudományos tudósítója szerint nem érdemes ebből a jelenségből messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az érintett koreai esetekben a fertőzések és a tesztek nagyon rövid időn belül történtek. Nem tartja valószínűnek, hogy valaki ténylegesen „újrafertőződjön”. Egyrészről lehetséges, hogy a két pozitív teszt közötti negatív teszt hibás volt, és az is lehet, hogy nem elég mennyiségű mintát vettek a tesztelés során. 

Devlin azért se tartja valószínűnek az „újrafertőződés” lehetőségét, mert a megbetegedést követően a szervezetünk már hosszútávú immunitással rendelkezik. Ilyen esetben, ha az ember újrafertőződne, az emberi immunrendszer a korábbi tapasztalatai révén nagyon könnyen legyőzi azt. Igaz, az jelenleg is a kutatás része, hogy mennyire tud kialakulni tartós immunitás koronafertőzés után. A magyar kutatók szerint az immunitás körülbelül 1-3 évig tarthat. 

Ahogyan a bárányhimlőt is ismeri már az immunrendszerünk ha átestünk rajta és gond nélkül felveszi vele a harcot, úgy egy koronavírus fertőzés után is nagyon könnyen túllehetünk rajta, nem lesznek tüneteink és fertőzni se tudunk. Sőt valószínűsíthető az is, hogy egy ilyen makacs vírus leküzdése után, a szervezetünk immunmemóriája nagyon megerősödik. 

Az még egy nyitott kérdés, hogy a koronavírus is olyan fertőzés lesz-e, mint az influenza, ami minden évben jelentős mértékben mutálódik és ezért minden évben fel kell rá készíteni az immunrendszerünket újra és újra kifejlesztett oltásokkal, vagy erre ebben az esetben nem lesz szükség.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az akutális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan nyomtatott, vagy digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!