Hatmillió német rendelésű védőmaszk tűnt el Kenyában
Hatmillió német rendelésű védőmaszk tűnt el Kenyában

Fotó: Shutterstock

2020. 03. 24.
Az óriási védőmaszkhiány okozta krízishelyzet csökkentése érdekében a német járványügyi krízisstáb azonnali beszerzéssel bízta meg a Honvédelmi Minisztériumot. A kenyai maszkgyártó cégtől megrendelt mindösszesen hatmillió védőmaszkot tartalmazó szállítmány azonban eddig ismeretlen okokból „nyomtalanul” eltűnt.

A német járványügyeket koordináló krízis stáb arról döntött, hogy az amúgy is a katonaság eszközeinek beszerzéséért felelős Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatalát és Határellenőrzésért Felelős Igazgatóságot bízza meg a koronavírus járványhoz szükséges egészségügyi eszközök beszerzésével kapcsolatos  logisztikai feladatokkal. A minisztérium ez idáig csaknem 241 millió euró összértékben írt alá világszerte szerződéseket egészségügyi és higiéniai eszközöket gyártó cégekkel.

A német SPIEGEL hírportál arról értesült, hogy Kenyában a Németország által az orvosok és kórházi dolgozók részére megrendelt hatmillió darabból álló, FFP2-es típusú védőmaszkszállítmány eddig ismeretlen okokból szőrén-szálán eltűnt. Minisztériumi belső információk szerint a szállítmánynak március 20-án kellett volna megérkeznie. Bár Németországot anyagi kár nem érte, mivel a gyártóval abban egyeztek meg, hogy a szállítmány annak megérkezését követően kerül kifizetésre, azonban ez volt a legnagyobb egészségügyi eszközöket tartalmazó tétel, amit Németország külföldről várt és eddig felbecsülhetetlen, hogy ezzel milyen egyéb hátrány keletkezett a német egészségügyi ellátásban. A Honvédelmi Minisztérium az ügy kivizsgálása érdekében azonnali eljárást kezdeményezett a kenyai maszkgyártó cégnél.

Mivel a maszkok világszerte hiánycikké váltak, jelenleg óriási a kereslet a piacon. Minden ország a legjobb feltételek mellett, valamint sajátos úton és módon kíván védőmaszkhoz jutni vagy szakítani a maszkbizniszből. Szakértő szerint a maszkok eltűnése hátterében is az állhat, hogy a Németországgal kötött szerződést követően a kenyai egészségügyi maszkgyártó cég jobb feltételekkel és áron egyezhetett meg más országokkal, így a Németország által megrendelt szállítmányt átcsoportosíthatták vagy törölhették. De nincs kizárva azonban az sem, hogy kriminális csoportok lophatták el a reptéren a szállítmányt, hogy aztán a maszkokat Kenyában tovább forgalmazzák.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!