Harminc kilométeren múlt egy jóval enyhébb Trianon
Interjú Ablonczy Balázs történésszel
Harminc kilométeren múlt egy jóval enyhébb Trianon

Forrás: Fortepán

2020. 06. 04.
A trianoni határok nem a nemzetiségi mozgalmak vívmányaként, hanem teljes mértékben a nagyhatalmi szándékok szerint lettek meghatározva, és minimális belátásra vagy jóindulatra lett volna szükség ahhoz, hogy jóval kisebbek legyenek a magyar veszteségek – mondta a Heteknek Ablonczy Balázs történész, a Trianon 100 kutatócsoport vezetője.

„Annak a 3,2 millió magyar anyanyelvű embernek, aki Trianon után Magyarországon kívül rekedt, s egy utódállam polgára lett, közel a fele, másfél millió ember élt közvetlenül az új határok túloldalán. Ha tehát ezek a határok 15, 20 vagy 30 kilométerrel kijjebbre kerültek volna, akkor jóval kevesebb magyar veszett volna el Magyarország számára” - mondta a történész a lapnak.

Szerinte az igazi kárt sokkal inkább az emberveszteség jelentette, „a határ túloldalára került magyarok állami hovatartozása máig az igazi probléma, nem pedig az, hogy most épp hogy állunk a rézbányákkal”.

A trianoni határok meghúzásának ezen túl a tartósan hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térségek kialakulásában is jelentős szerepe volt.

Mint Ablonczy Balázs kifejtette: a korabeli modernizációnak vagy polgárosodásnak három húzóövezete volt: Győr–Pozsony környéke, a Budapest–Székesfehérvár-tengely, valamint az Alföld, amely akkoriban egy nagyon erősen fejlődő régió volt. Ezt a trianoni szerződésben meghúzott keleti határ „teljesen agyonvágta”.

„A 20 évvel későbbi adatok azt mutatják, hogy ez a kelet-magyarországi régió teljesen beszakadt, elindult egy lejtmenet, ami sok tekintetben a mai napig tart” - fogalmazott a történész, hozzátéve, hogy a határ túloldalán is vannak olyan nagy múltú régiók, amelyek virágzó kulturális-gazdasági körzetekből pangó vagy depresszív vidékké váltak.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!