Gigantikus per: Privát módban is megfigyel a Google
5 milliárd dolláros perrel néz szembe a keresőóriás
Gigantikus per: Privát módban is megfigyel a Google

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 03.
A vád szerint a Google illegálisan tör be felhasználóinak magánszférájába, és akkor is nyomon követi őket, ha kifejezetten inkognitó módban böngésznek. 
A böngészők azért találták ki a privát módot, hogy lehetővé tegyék, hogy anélkül szörfözhessük a világhálón, hogy bárki visszakereshetné az adatainkat. Ha az ember inkognitó módban keres valamit online, elvileg az ablak bezárása utána számítógépe nem fog emlékezni az online tevékenységére: kereséseire, látogatott oldalaira, belépési adataira és sütijeire. 
 
Az amerikai 5 millió dolláros (közel 1542 milliárd forintos) perben megfogalmazott vádak szerint ez azonban csak a látszat, így a keresőóriásnak és tulajdonosa, az Alphabet vállalatnak a bíróságon kell felelnie az ügyben.
 
A kisbetűs rész
 
A Google szerint tévhit az, hogy inkognitó módban a keresési előzmények nem követhetőek vissza, illetve hogy ez a tevékenység illegális lenne részükről, mivel állításuk szerint az adatgyűjtésről előzetesen tájékoztatják felhasználóikat.
Amennyiben ebben a módban látogatunk meg olyan oldalakat, melyek rendelkeznek Google Analytics eszközzel, úgy ugyanúgy követhetnek bennünket, mintha nem lennénk privát módban.
 
A per nagy valószínűséggel milliókat érint, akik 2016 június elsejétől privát módban böngésztek, kiket a Boies Schiller Flexner jogi vállalat képvisel majd a San José-i szövetségi bíróságon, Kaliforniában.
 
A panasz szerint a Google „nem folytathatja majdnem minden telefonnal vagy számítógéppel rendelkező amerikai polgárt érintő a fedett és engedély nélküli adatgyűjtését.”
 
 
Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 
 
 
---
 

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!