Ferenc pápa: A koronavírus a természet válasza a klímaválságra
A katolikus egyházfő szerint Hitlert idézi néhány európai politikus
Ferenc pápa: A koronavírus a természet válasza a klímaválságra

Fotó: Pope Francis

2020. 04. 09.
Ferenc pápa a katolikus Tablet magazinnak adott interjújában beszélt arról, hogy mik a benyomásai a mostani koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan. Szóba került a természet bosszúja és a náci diktátor 1933-as beszéde is.
 
Ferenc pápa az interjúban kitért arra is, hogy a legtöbb ember gondolkozásmódja, tetszik vagy sem, de a gazdaság körül forog. "A pénz világában úgy tűnik, teljesen normálissá vált az emberek feláldozása a születéstől az élet végéig" - fogalmazott, utalva a születés előtti abortuszokra például a Down-szindrómásoknál, vagy az eutanázia kulturájára, amelyben az időseket csupán egy meghatározott ideig gondozzák. 
 
A katolikus egyházfő a Tablet kérdésére kifejtette a véleményét a jelenlegi helyzet ökológiai vetületéről. Ferenc pápa egy spanyol mondást idézett, mely szerint "Isten mindig megbocsát, mi is megbocsátunk néha, de a természet sosem bocsát meg." A pápa szerint beszédes, hogy most egy szó sem esik az ausztrál tüzekről, vagy az északi sarki jégsapkák olvadásáról, vagy épp a különféle árvizekről. "Nem tudom, hogy ez a természet bosszúja-e, de minden bizonnyal a természet válasza" - vélekedett. 
 
Bergoglio szerint szelektív emlékezete van az embereknek, majd példaként említette, hogy az első és második világháború eseményeinek évfordulóin is többnyire a diktatúra feletti győzelemről emlékeztek meg, nem pedig az értelmetlenül odaveszett katonákról. "Ebben az időben, amikor Európában populista hangokat hallunk és szelektív politikai döntéseknek vagyunk szemtanúi, könnyen eszünkbe juthatnak Hitler 1933-ban elhangzott beszédei, amelyek nem sokban különböznek néhány európai politikus mostani szólamaitól" - fogalmazott. 
 
Arról, hogy a világvallások hogyan reagáltak a koronavírus-járványra, a Hetek korábbi lapszámában írtunk. A katolicizmus, az iszlám, a zsidóság és a protestáns kereszténység is vegyesen dolgozta fel a pándémia jelentette kihívásokat.
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
 
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!