"Ezt senki nem látta előre" - drámai beszámoló egy olasz koronavírus-kórházból
Minden nap tucatszám érkeznek a fertőzöttektől zsúfolt kórházba
"Ezt senki nem látta előre" - drámai beszámoló egy olasz koronavírus-kórházból

2020. 03. 23.
Lecco városa ideális fekvése miatt közkedvelt kikapcsolódási helyszínnek számított. A comói-tó partján, egy órás autóútra Milánótól tökéletes úti cél volt a feltöltődni vágyóknak. De nem most. A vírus eluralkodott a térségen, az orvosok pedig nem látják az alagút végén a fényt.
 
Részletek egy helyszíni riport felvételeiből.
 
Lecco városa megyeszékhely Lombardiában – akárcsak a hírekből megismert Bergamo. 
 
A Leccói Manzoni Kórház Intenzív Osztályának vezető főorvosa, dr. Mario Tavola az irodájából jelentkezett be, hogy tudósítson az ottani eseményekről. Helyszíni életképeket nem akart mutatni, arra hivatkozva, hogy kollégáinak rengeteg a teendője, nem zavarná őket.
 
„Mi jól vagyunk, és a kollégák többsége is. A betegek viszont súlyos állapotban vannak, a szituáció egyre nehezebb: folyamatosan nő a betegek száma – mindegyik eset azonnali beavatkozást igényel a személyzet részéről. Kórházunk mindent megtesz, hogy az összes beteget ellássuk a rendelkezésünkre álló eszközökkel. Kórházunk 500 férőhelyes, jelenleg 500 COVID-fertőzöttet kezelünk az épületben, minden nap 50-60 új koronavírussal fertőzött beteg érkezett hozzánk. 
 
Intézményünket teljesen át kellett alakítani, most már minden osztályon COVID-fertőzötteket kezelnek, más típusú betegeket jelenleg nem is tudunk ellátni. Már a műtőnk is intenzív osztállyá vált, ott is betegeket kezelünk. Az orvosok, ápolók napjai teljesen összefolynak, mindenki úgy érzi: egy 3 hete elkezdődött nap nem akar véget érni.
 
Senki nem gondolta az elején, hogy ennyire elharapódzik a helyzet – senki nem látta közülünk előre azt, amibe most belekerültünk. Most egyelőre nem is látom az alagút végén a fényt.”
 
Arra a feltett kérdésre, hogy milyen alapon döntenek valaki gyógyíttatásáról vagy a kezelés megvonásáról, dr. Tavola ezt válaszolta:
 
„Az orvosoknak mindig választaniuk kell, még akkor is, ha nem ilyen drámai a helyzet, mint most. Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy nem tudjuk, egy betegség előrehaladott állapotában egyáltalán használ-e bármit is az intenzív terápia? Vannak olyan szituációk, amikor egy intenzív kezelés már csak ront a beteg egyébként is súlyos állapotán, és semmi javulás nem remélhető a további kezelésektől. Úgyhogy jelen esetben is azokat a betegeket igyekszünk kezelni különböző terápiákkal, akiknél még van bármi esély a gyógyulásra.
 
Ugyanakkor mindent megteszünk azokért a betegekért, akik a családjuktól távol halnak meg. Mellettük állunk a kórházban, tarthatják a kapcsolatot családtagjaikkal, pszichológusok nyújtanak segítséget nekik.” 
 
Közreműködött: Borbásné Gazdag Gabriella
 
Az eredeti felvételt olaszul megtekintheti itt.
 
(A nyitókép forrása: a La7 műsorából)
 
Ne csak olvassa, hallgassa is a Heteket! 
 
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!