Ezekre figyeljen, ha nem akar lecsúszni a babaváró támogatásról
Néhány jótanács a leendő gyermekvállalóknak
Ezekre figyeljen, ha nem akar lecsúszni a babaváró támogatásról

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 12.
Bár a kormány jelentős figyelmet fordít a különböző családtámogatási projektekkel kapcsolatos tájékoztatásra, sok feltétel felett az ember könnyen átsiklik. Ezekre érdemes figyelni, hogyha nem akarunk lecsúszni a nagy lehetőségekről.
 
A rendkívüli helyzet ellenére megmarad a családok támogatása – jelentette be Novák Katalin államtitkár és öt pontban ismertette a kormány családvédelmi akciótervét. Elmondta, az elmúlt hónapokban négyéves csúcson volt a házasságkötések száma és 1200-zal több gyermek született, mint tavaly. A kormány kiemelten kezeli a munkahelyek megőrzését és a családalapítás anyagi hátterének, körülményeinek a javítását. A négymillió hiteles év végéig moratóriumot kapott, nem kell törleszteni a csokot és a babaváró támogatást sem, a jelzáloghitel elengedését pedig már a második gyerek születésétől is igényelni lehet. Meghosszabbították az anyasági ellátásokat (gyes, gyed, gyet), ez közel 15 ezer család életét könnyíti meg. Bevezették a gyermekek otthongondozási díját. A nagycsaládos autóvásárlási támogatás határidejét megnövelték hat hónappal. A diákhitelt sem kell idén törleszteni, az egyetemisták pluszdiákhitelként 500 ezer forintot vehetnek fel, valamint nyelvvizsga nélkül is megkapják a diplomájukat. 
 
A Babaváró tehát megszűnik ugyan, de a kormányzati ígéretek rendszeresen elhangzanak a családtámogatási rendszer folytatására és bővítésére egyaránt. További részletek a csalad.hu oldalon érhetők el.
 
Többek között ezek az új rendelkezések a koronavírus-járvány miatt, de a családtámogatás egyes elemei eredetileg is időkorlátosak voltak, amikre érdemes nagyon odafigyelni, hiszen tízmilliós összegektől eshetünk el, ha nem teljesítjük az egyébként ésszerű feltételeket.
 
Nincs olyan messze 2022 vége
 
Még távolinak tűnhet a 2022. december 31-e, amikor a házasoknak járó Babaváró Támogatás igénylésének a határideje lejár. De a kormányrendelet hároméves munkaviszonyt ír elő a hitel felvételéhez. Így azok a feleségek, menyasszonyok számíthatnak a 10 milliós támogatásra, akiknek (vagy a párjuknak) van a tavaly év végétől bejelentett munkahelye. A magyar kormány a tavalyi évben indította a Családvédelmi Akciótervet, hogy a megszületett és a várva várt gyermekek még jobb anyagi körülmények közé kerüljenek. Több mint százezer család választotta például a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, de a program többi eleme is rendkívül népszerű és külföldről is nagy érdeklődés övezi. Ennek az akciótervnek a része a Babaváró Támogatás, ami alapvetően egy hitel, de ha a kicsik rendre érkeznek nem kell semmit visszafizetni belőle.
 
 
2022 december 31-ig lesz elérhető azoknak, akik a törvényben előírt feltételeket betöltik. Igényelhetik, akik már házasok, illetve majd azok is, akik a fenti időpont elött még szeretnék összekötni az életüket.  Előírás, hogy a feleség 18 és 40 év közötti legyen és legalább egyikük 3 év (!) biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. Ezzel el is érkeztünk a jogosultságunk megtartásának első buktatójához. Ugyanis ahhoz, hogy a három év jogviszonyunk meglegyen, már tavaly év decemberétől bejelentett munkahellyel kell rendelkeznünk. Lényeges elem a bejelentett munkaviszony hangsúlyozása a magyar viszonyokat ismerve. (Honnan tudjuk biztosan, hogy be vagyunk-e jelentve? Lásd keretes írásunkat.) Könnyen előfordulhat, hogy a hitel elbírálásakor derül ki, hogy a munkaadónk nem fizette utánunk a járulékokat. A jó hír viszont, hogy a házasfelek egyikének elegendő ezt teljesítenie, valamint a nappalis felsőfokú képzésben résztvevő is biztosítottnak minősül. 
 
Figyelni kell az ütemezésre
 
A folyamatos jogviszony megőrzése a következő feladat. Ezt úgy tudjuk teljesíteni, hogy ha a kérdéses három év közben, mégis valamilyen okból munkahelyet kell váltanunk, harminc napon belül kell megoldanunk, különben elveszítjük a jogosultságunkat. Ha a hallgatói jogviszony szűnik meg, akkor hat hónap áll rendelkezésre, hogy új biztosított jogviszonyt létesítsünk a folyamatosság megőrzése érdekében. Ami lehet munkahely, vagy egy másik egyetem.
 
A Babaváró sikere egyébként annak is köszönhető, hogy szabad felhasználású hitel, azaz bármire lehet költeni. Sokan például kiváltják és államkötvényt vásárolnak rajta, ami évente kedvezőbb hozamot biztosít, mint az államilag támogatott hitel költsége. A hitel maximum 10 millió forint a havi törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer forint lehet, futamideje pedig 20 év. 
 
Babaváró támogatás feltételei:
- három éves folyamatos munkaviszony vagy hallgatói jogviszony 
- 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között igényelhető
- a feleség 18 és 40 év között legyen
 
Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. Amennyiben egy házaspár várandósan veszi fel a Babaváró támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehették igénybe a kölcsönt, hogy abból egyetlen forintot is vissza kellett volna fizetniük.
 
Ügyfélkapun keresztül is le ellenőrizhetjük, hogy be vagyunk-e jelentve. A magyarorszag.hu oldalon az üzemeltetési információk alatt találjuk, hármas pontban a TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások linket.  Ez után a lap közepén a „használom a szolgáltatást” feliratra klikkelve a saját ügyfélkapunkon keresztül érkezünk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalára, ahol a bal oldalon a biztosítási jogviszonyra lépve, áttekinthetjük hol és mettől-meddig dolgoztunk. 
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!