Ez a teendő, ha hazaérve nem akarod megfertőzni a családot
Háziorvosnak tettük fel a Hetek olvasóinak kérdéseit
Ez a teendő, ha hazaérve nem akarod megfertőzni a családot

Forrás: Hetek

2020. 03. 14.
Mit tesznek a háziorvosok, ha sehol nincs maszk? Miért halnak meg ennyien Olaszországban? Bajban a magyar cigizők? Magas vérnyomás, asztma, diabétesz: fokozott az esetükben a veszély? Miért az idősekre veszélyes "csak" a koronavírus? Veszélyesebb a kézfogás, mint a szembeköhögés? Öt nap múlva járvány-robbanás várható? Valach Ágnes 22 éve háziorvos, igyekezett minden feltett kérdésünkre válaszolni.

A koronavírus járványra tekintettel a Hetek új podcast-sorozattal igyekszik segíteni az olvasóit abban, hogy minden felmerülő kérdésükre választ kapjanak a mostani epidémiával kapcsolatban. Legutóbbi műsorunkban egy a vírus elleni harc frontvonalában tevékenykedő háziorvost, dr. Valach Ágnest kérdeztük számos témában. A beszélgetést az alábbi linken lehet meghallgatni. 

Nem tudni, miért - de nem gyengül a vírus

Talán az egyik legfontosabb kérdés, ami mindenkiben felmerül, hogy miként előzhető meg az, hogy mi magunk megfertőződjünk, illetve közeli hozzátartózóinkat megfertőzzük. A fertőzés módjával kapcsolatban Valach Ágnes elmondta, hogy az általános influenza, illetve tüdőgyulladás úgy működik, hogy a váladék lejutva a különböző belső szerveken szép lassan betegíti meg a torkot, arcüreget, végső esetben a tüdőt. Viszont a koronavírus valamiért azonnal lejut a tüdőig, és féktelen pusztításba kezd. 

Ugyancsak aggasztó jellemzője a koronavírusnak, hogy más vírusokkal ellentétben ez valamiért nem gyengül. A többszörös átadáskor jellemzően az újabb és újabb vírusgazdák elméletben gyengítik a vírust, de a mostani COVID-19-nél ez nem így van. Az is változás a korábbi ismereteinkhez képest, hogy a cseppfertőzéshez képest a testi érintés jóval nagyobb kockázat a vírus továbbadása szempontjából. 

Ezt kell tenni, ha nem akarjuk továbbadni a vírust

Valach azt javasolja mindenkinek, hogy amennyire csak lehet, kerülje a testi érintkezést, főleg a köszöntések során. Sőt, mostanában mindenki, aki tud, inkább otthoni létre rendezkedjen be. Nyilván, akinek a rendkívüli intézkedések nem tettek keresztbe a munkahelyén, elhagyni kényszerül otthonát, rájuk viszont az alábbi "szabályok" vonatkoznak. 

- hazaérve legyen az első dolog a KÉZMOSÁS (érdemes még a szeretteink puszival köszöntése előtt)
- mivel a nap során a ruházaton is összegyűjthettük potenciálisan a vírust (megfogták mások, ráköhögtek, stb.), ezért érdemes a kinti ruházatot AZONNAL LECSERÉLNI
- a teljes "megtisztulás" jegyében érdemes LEFÜRDENI teljesen és csak utána élvezni a szeretteink társaságát. 

Amennyire lehet, a következő napokban most mindenki kerülje az idősebb rokonaival, ismerőseivel való közvetlen kapcsolatot, mivel a legyengült, "elhasznált" immunrendszerük miatt, ők fokozottan ki vannak téve a vírus veszélyeinek. Viszont nagyon fontos egyúttal segíteni is őket - bevásárlással, ház körüli teendők átvállalásával, hogy az otthonmaradás kívánalmát meg tudják tartani.

Dr. Valach Ágnes 22 éve háziorvos és most Közép-Magyarország régióban esélyes a Szent Györgyi Albert nívós orvosi díj elnyerésére. Szavazatával ön is kifejezheti méltánylását a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozók fele az alábbi linken: http://szentgyorgyialbertorvosidij.hu/szavazas/


A koronavírussal kapcsolatban két fontos korábbi podcast beszélgetést is megejtettünk, elsőként a járvány hazai kitörése előtt Németh Zoltán szakorvos mondta el, hogyan készülhetünk fel a bajra, majd Lukács András biofizikussal jártunk utána annak, hogy vajon az iráni rezsim mit titkolhatott el nem csak a saját népe, de a világ - köztük Magyarország elől. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!