Észak-Korea: járvány nincs, rakétakísérlet van
Észak-Korea: járvány nincs, rakétakísérlet van

2020. 04. 02.
Hivatalosan egyetlen koronavírusos beteg sincs Észak-Koreában, amely így könnyen visszafertőzheti Kínát. A hírek szerint eközben a kommunista rezsim sikeres rakétakilövési tesztet hajtott végre a hétvégén.

Észak-Korea a legaggasztóbb „fekete folt” a világjárvány térképén a szakértők szerint. Nem csak arról nem érkeznek reális hírek, hogy mennyi fertőzött van az országban – hivatalosan egy sem –, hanem arról sincsenek információk, hogy milyen egészségügyi kapacitásokkal rendelkeznek.

A megbetegedések „elmaradása” magyarázható ugyan azzal, hogy a rezsim már februárban lezárta a határait, a Nampho kikötőbe érkező hajókat pedig azonnal fertőtlenítették, és az érkező árukat karanténba helyezték – azt azonban nehéz elképzelni, hogy egyetlen koronavírusos beteg sincs az országban. A kínai határon egyébként nem volt ennyire szigorú az ellenőrzés, és szakértők szerint nem kérdés, hogy már megjelent a vírus a kommunista diktatúrában is. Erre utal az is, hogy a kormány egészségügyi kampányokba kezdett, amelyekben maszkviselésre, fertőtlenítésre hívja fel a lakosokat. Eközben a kommista rezsimnek „fontosabb” dolgokra is marad energiája: az utóbbi egy hónapban legalább négy rövid távú rakétakilövő-rendszer tesztet hajtottak végre a Japán-tengeren.

Becslések szerint egyébként az észak-koreai társadalom fele alultáplált, vagyis legyengül az immunrendszere, a fővároson kívül pedig alig vannak kórházak, így a vírus elterjedése katasztrofális következményekkel járhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és a vezető egészségügyi szakértők aggódnak, hogy egy megbetegedési hullám esetén a szankciókkal sújtott ország egészségügye nem bírná el a terhelést. Ezért a WHO folyamatosan küld egészségügyi alapanyagokat és ellátmányt az országba, az Egyesült Államok pedig diplomáciai úton igyekszik megegyezni az ENSZ-tagállamokkal, hogy a szankciókat átmenetileg oldják fel.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold, illetve az amerikai külügyminisztérium is ígéretet tett – a dél-koreai kormánnyal egyetértésben –, hogy járvány esetén azonnali segítséget nyújtanak a kommunista országnak. Március végén az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet információi szerint viszont a diagnosztikai felszerelés, illetve az orvosi védőfelszerelés is megakadt a kínai határnál, bár korábban az orosz kormánynak sikerült bejuttatni tesztcsomagokat az országba.

Az eltitkolt járványhelyzet azért ad okot aggodalomra a nemzetközi orvosi közösségben, mert Észak-Koreából a járvány visszatérhet a szomszédos Kína területére is, és folyamatos újrafertőződés-veszélyt jelenthet az egész világ számára.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!