Erre cserélne le a férj és feleség szavakat az ENSZ
„Számít amit mondasz.”- ezzel az alapvetéssel változtatná meg a szóhasználatot az ENSZ női tagozata
Erre cserélne le a férj és feleség szavakat az ENSZ

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 22.
Az ENSZ hivatalos Twitter oldalán olyan listát tettek közzé, amin jól bevált szavakat próbálnak nemteleníteni.

A bejegyzésben azt kéri az ENSZ: „Segítsen egy egyenlőbb világot teremteni a nemsemleges nyelvhasználattal, ha nem biztos benne, hogy valaki milyen nemű vagy milyen csoporthoz tartozik.”

Barátnő/barát helyett partner

A felsorolás nem csak a szavak megerőszakolása, sok esetben az ENSZ által javasolt „léleksimogató” kifejezések már távolról sem ugyanazt írják le, mint a hosszú évtizedek során használatban levő „konzervatív” megfelelőik.

A bérbeadó (landLORD) helyett a tulajdonos (OWNER) szó használatát ajánlják a téma „szakértői”, míg az igazgató (chairMAN) kifejezés PC változata az egyszerű CHAIR lett.

A barátnő/barát (GIRLfriend/BOYfriend) helyett pedig a sokszáz nemet korlátozni nyelvtanilag sem akarók a partnert ajánlják, ami angolban elsősorban üzlettársat jelent, mintsem közeli kapcsolatot.

Arról nem is beszélve, hogy a szavak kiherélése nem minden estben volt sikeres, lásd az emberiségre használt MANkind kifejezés cseppet sem nemsemleges párját, a huMANkind-ot.

A férj/feleség (HUSBAND/WIFE) bináris nemi jelleget erősítő szópáros használata is sértő lehet a máshogy gondolkodókra, az ENSZ gyógyírja erre a problémára a házastárs (SPOUSE) kifejezés lett.

Az, hogy az ilyen szintű szóhasználatbeli érzékenység miért ennyire fontos az ENSZ női tagozatának a világjárvány kellős közepén, jó kérdés. A hangsúlytévesztés jegyében az ENSZ-hez tartozó WHO a lényeges egészségügyi kérdésekben sokszor egymásnak ellentmondó javaslatokkal látta el az embereket, miután egyáltalán érdemileg elkezdett foglalkozni a járványkezeléssel.

Nem feltétlen egyedül a szavak helyes használatban érhető tetten a genderlobbi újabb előretörése. Németországban a napokban fogadtak el egy olyan törvényjavaslatot, amely tiltja a homoszexuálisok terápiás „visszafordító kezelését”.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!