Eredményes a magyar vérplazmakezelés: lekerült egy 75 éves bácsi a lélegeztetőgépről
Tíz napja volt már az intenzíven, állapotában rendkívüli javulást tapasztaltak
Eredményes a magyar vérplazmakezelés: lekerült egy 75 éves bácsi a lélegeztetőgépről

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 13.
Az április 15-e óta a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján kezelt idős férfi, több mint 10 nappal a lélegeztetőgépre való kerülés után kapta meg a szérumot, aminek következtében szignifikáns gyógyulást tapasztaltak nála az őt kezelő orvosok.

Még április végén írtunk arról, hogy idehaza is elkezdték a felépültek véréből kinyert készítmények alkalmazását. Ekkor két betegen kezdték el a várplazma terápiát.

A 75 éves férfi április közepén jelentkezett a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztályán, ahol súlyos COVID-19 betegséget diagnosztizáltak nála. A több krónikus betegségben is szenvedő férfit állapota miatt másnap lélegeztetőgépre kellett helyezni. Állapotának súlyossága miatt, hozzátartozói beleegyezését követően döntöttek esetében az új vérplazma-terápia alkalmazása mellett. A szérumot április 27-én kapta meg, a beadást követő napokban hamarosan javultak a laboreredményei, klinikai és lélegeztetési paraméterei, így megkezdhették a fokozatos ébresztését, amelyet követően május 11-én vették le véglegesen a gépről.

A már felépült betegek vérplazmája így nagyon értékes, azonban nem minden gyógyult plazmája tartalmaz elég antitestet.  Ezért annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több betegen segíthessenek, továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését. Elsősorban olyan 18 és 60 év közöttiek jelentkezésére számítanak az info@orthosera.com e-mail címen, vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon, akik igazoltan gyógyultak, vagyis 5-6 hete nem észlelik magukon a tüneteket.

(Semmelweis Egyetem)

Megosztaná másokkal is a véleményét? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!