Emberkísérlet? Mi folyik Svédországban?
Járványhelyzet: Svédországban úgy zajlik az élet mintha nem lenne holnap
Emberkísérlet? Mi folyik Svédországban?

2020. 04. 02.
„Kísérleti nyúlnak érezzük magunkat” – mondta a Heteknek egy Svédországban élő egyetemi oktató az ország sajátos járványügyi intézkedései kapcsán. Elmondása alapján úgy tűnik: a svéd politikusok a gazdaságot előnyben részesítik az emberéletekkel szemben.

A hivatalos adatok szerint Svédországban a regisztrált koronavírusos betegek száma meghaladja az 5500-at, ebből több mint 1300-an vannak kórházban, a halottak száma pedig jelenleg 239. A járvány gyors ütemben terjed: tegnap 512, tegnapelőtt 407 új beteget regisztráltak.

„Úgy tűnik, a svédek a gazdaságuk védelmét részesítik előnyben az emberéletekkel szemben, mással ugyanis nehezen magyarázható, hogy nincsenek komoly karanténintézkedések. Az általános iskolák, éttermek, mozik nyitva vannak, igaz sokkal kevesebb az ember az utcán. Közben viszont a fertőzöttek közül több mint háromszázan szorulnak intenzív ellátásra, miközben az országban ötszáznál alig több intenzív ágy van. Kísérleti nyúlnak érezzük magunkat” – mondta a Heteknek egy Stockholmban élő magyar egyetemi oktató, hozzátéve, hogy az időseket és a lázas betegeket otthonmaradásra kérik, a városok mellett pedig katonai tábori kórházakat állítanak fel.

Hozzátette: a svéd szakértők szerint a nyájimmunitás elérése a cél, ami a 9,5 milliós lakosság 60-70 százalékának a megfertőződését jelenti. Ez akár 200 ezer áldozattal is járhat, a politikusok mégsem beszélnek erről, sőt, a pártok a szélsőjobbtól a szélsőbalig egységesek ebben a stratégiába, és az emberek részéről sincs nagy ellenállás.

„Ez utóbbi talán annak tudható be, hogy a svédek – miután az utóbbi 100 évből nincs komoly történelmi tapasztalatuk ennek ellenkezőjére – maximálisan megbíznak a hatóságokban. Így, ha a népegészségügyi vezetés azt mondja, hogy ez így jó lesz, akkor elfogadják. Érdekes, hogy bár tudnak angolul, nem tájékozódnak, azt mondják, a szakértők dolga a részletekkel foglalkozni” – magyarázta interjúalanyunk. 

Hogy miként élik meg a járványhelyzetet a világ különböző pontjain élő magyarok, arról a Hetek legfrissebb számában olvashat. 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!