Eltitkolta betegségét az izraeli egészségügyi miniszter, karanténba került Netanjahu, a Moszad vezetője és az egész kormány
Eltitkolta betegségét az izraeli egészségügyi miniszter, karanténba került Netanjahu, a Moszad vezetője és az egész kormány

2020. 04. 02.
Yaakov Litzman koronavírus tesztje pozitív lett, és emiatt veszélybe került szinte az egész izraeli vezetés, mert a miniszter szinte minden kormánytaggal, az egészségügyi, belbiztonsági és katonai vezetőkkel (köztük Meir Cohen, a Moszad vezetője is), valamint parlamenti képviselőkkel találkozott az elmúlt napokban, beleértve a miniszterelnököt.
 
Benjamin Netanjahu ráadásul épp két napja került ki a karanténból, amit egy másik munkatársa megbetegedése miatt kellett vállalnia.
 
Az izraeli média azzal vádolja az ultraortodox egészségügyi minisztert, hogy megszegte saját minisztériumának szabályait, amikor a tilalom ellenére imaösszejövetelt tartott a haszid felekezetének egyik tagjával, annak otthonában. A Jeruzsálem melletti Bnei Brak – amelyet szinte kizárólag ultraortodox hívők, köztük több radikális felekezet tagjai laknak – az izraeli járvány legsúlyosabb gócpontja lett. A hatóságok attól tartanak, hogy a rendkívül sűrűn lakott városnegyedben futótűzként terjedhet a fertőzés, emiatt gyakorlatilag teljes blokád alá vonták a települést.
 
A 71 éves miniszternek a felesége is megbetegedett, de mindketten jól vannak. Litzman a vádakat visszautasította, és a minisztériumi közlemény szerint betartotta az imádkozásra vonatkozó egészségügyi szabályokat is. 
 
A járványügyi szűrés előzetes adatai szerint a miniszter múlt pénteken kaphatta el a fertőzést, amikor egy jeruzsálemi zöldségesboltban vásárolt, de vádak szerint a minisztérium eltitkolta a pozitív teszt eredményeit, és ezzel az egész izraeli vezetést veszélybe sodorta. A hatóságok azt nem közölték, hogy a miniszter telefonját is megfigyelik-e digitális eszközökkel, amint valamennyi fertőzött izraeli állampolgárét. Yair Lapid ellenzéki vezető szerint Netanjahunak azonnal menesztenie kell Litzmant, különben „hiteltelenné válik az egész járvány elleni stratégia”.
 
Arról, hogyan reagáltak a különböző világvallások vezetői és hívei a koronavírus járványra, a Hetek legfrissebb számában olvashatnak nemzetközi körképet. Lapunkban megszólal a nyilvános istentisztelete után letartóztatott floridai lelkész, Rodney Howard-Browne is.
 
(A nyitókép forrása: AP)
 
+++
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!