Elindult a kísérlet: koronavírus szenzorral szerelnék fel az osztrák diákokat
Szenzorok biztosítanák a távolság betartását az iskolákban, élelmiszerüzletekben
Elindult a kísérlet: koronavírus szenzorral szerelnék fel az osztrák diákokat

Szenzorok biztosítanák a távolság betartását az iskolákban, élelmiszerüzletekben(Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 05. 29.
Ausztriában elsőként egy voralberg-i középiskolában olyan szenzoros távolságmérő rendszert tesztelnek, amely akusztikus és optikus jelzést ad, ha a tanulók vagy tanárok túl közel mennek egymáshoz. 
A testi kontaktkövető eszközök tesztelése két héten belül az élelmiszerüzletekben és a kiskereskedelemben is megkezdődhet.
Az osztrák általános és középiskolák újra nyitását követően számos oktatási intézményben találtak már koronavírussal fertőzött diákot vagy tanárt. Az egészségügyi szakértők szerint a fertőzés terjedésének megakadályozása szempontjából elengedhetetlen a megfelelő távolság betartása az emberek között, azonban ez a zárt terekben nem mindig egyszerű. 
 
Egy osztrák vállalat, a „Heron” a testközeli kapcsolatok minimalizálása céljából egy olyan szenzoros távolságmérő rendszert fejlesztett ki, amely optikai és akusztikus jelzéseket ad ki, ha két ember túl közel megy egymáshoz. A mellkas vonalában elhelyezett szenzorok a villogó fény-, valamint figyelmeztető hangjelzésen túl, az érintkezéseket, mint adatokat egy szoftver segítségével anonim módon tárolják. 
 
Az érzékelőt egyedi ID kóddal látták el, így a nevek és a pontos tartózkodási hely nem látható, a távolságot pedig bluetooth segítségével mérik. 
 
A fejlesztők elmondása szerint az eszközök által nemcsak a testi érintkezések, hanem a fertőzés terjedése is könnyen követhetővé válik. Ausztriában az oktatási intézményekre vonatkozó jelenlegi egészségügyi protokoll szerint akár az egész osztály karantén alá vonható, amennyiben valakinél koronavírus-fertőzést mutattak ki.
Egy esetleges koronavírus-fertőzés esetén az „érintkezési napló” segítségével azonban az iskolaigazgatók könnyebben tudnának döntést hozni annak kapcsán, hogy kinél szükséges koronavírus-tesztet végezni, illetve házi karantént, távoktatást elrendelni.
 
A „Safedi” névre keresztelt távolságmérőt várhatóan tanév végéig tesztelik, a rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok pedig ezt követően kerülnek kiértékelésre a tanárok és diákok bevonásával. 
 
Korábbi -dr. Gulyás Gáborral- történő podcast beszélgetésünkben már felmerült a „Mission Creep” jelenség fogalma, ami az egyes rendszerek – jelen esetben a szenzoros távolságtartás, vagy akár a biztonsági kamerák később adatgyűjtésre való alkalmazása- fokozatos átalakulásában és felhasználásában rejlő kockázatokra világít rá.
 
 
Az eszközök tesztelése pedig várhatóan két héten belül az élelmiszerüzletekben és a kiskereskedelemben is megkezdődhet.
 
Még márciusban az izraeli miniszterelnök Benjami Netanjahu azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy chipet tetetne az emberekbe, ezzel segítve a gazdaság újraindulását.
Forrás(Vorarlberg)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!