Élelmezési válság fenyeget: újabb területekre törtek be a sáskarajok
Nem csak Afrikára veszélyesek a kártevők
Élelmezési válság fenyeget: újabb területekre törtek be a sáskarajok

thethirdpole.net

2020. 05. 12.
Pakisztán teljes területét veszélyeztetheti a sivatagi sáskák inváziójának második hulláma az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleménye szerint.

Irán felől jön a második hullám 

A nedves téli időszak kiváló tenyészeti körülményeket biztosított a sáskák számára a Irán észak-keleti határrészén található mezőgazdasági ültetvényeken. Így az új rajok akár heteken belül útra kelhetnek Iránból Pakisztán nyugati része felé.

"Ez az év súlyosabb a korábbiaknál, hisz évtizedek óta nem volt második hulláma a sáskajárásnak Kelet-Afrikában a kora nyári időszakban. Így a Közel-Keleti régióban is hasonló pusztítást várunk." – tartalmazza a FAO jelentése.

Korábban részletesen is írtunk a Kelet-Afrikát fenyegető sáskajárás második hullámáról.

Az kedvező körülmények miatt elhúzódó sáskarajzás példátlan fenyegetést jelent az élelmezésbiztonság és a megélhetés szempontjából. A nemrégiben ültetett növényeket, beleértve a búzát, a csicseriborsót és az olajos magokat, már most komoly veszély fenyegeti.

Felbecsülhetetlen károk

Már eddig is jelentős károkat okozott a sáskajárás Pakisztánban, a szentjánoskenyér éves terményének 15 százaléka (cirka 1,1 milliárd eurós érték) és a többi növény 25 százaléka (2,3 milliárd euró) veszett oda.

A sáskajárás mellett a koronavírus is bedöntötte Pakisztánia gazdaságát, így a szegényebb emberek, köztük sok keresztény óriási jövedelemkieséssel küzd, sokuknál mindennapos az élelmiszerhiány.

(New Humanitarian, DAWN)

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!