Eldőlt, május 4-től tízezrek érettségizhetnek írásban
Itt a kormány döntése
Eldőlt, május 4-től tízezrek érettségizhetnek írásban

Forrás: Youtube/Magyarország Kormánya

2020. 04. 16.
A kormány döntését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Miközben több ellenzéki párt az érettégi vizsgák elhalasztását kérte, a kormány szerint "komoly káoszt okozna" a felsőoktatásban, ha elmaradna az érettségi. 
 
A kormány ezért az operatív törzzsel egyeztetve arra jutott, hogy az alábbi feltételekkel lehet megtartani a vizsgákat:
 
A kormány az érettségi vizsgák időpontját a járványügyi szempontok alapján határozta meg, ezért döntött a mielőbbi, május 4-i kezdés mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel.
 
Kiemelték: a járványhelyzet, a vizsgázók és a pedagógusok, valamint a felsőoktatási felvételiben érintettek érdekeinek figyelembevételével, csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg.
   
Az írásbeli vizsgák május 21-ig tartanak, az egyes vizsgatárgyak napját és a lebonyolítás részletszabályait a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza. Szóbeli vizsga kizárólag azon tárgyak esetében lehetséges, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbelit kell szervezni testnevelés tantárgyból. Az írásbeli alól felmentéssel rendelkező tanulók szintén szóban vizsgázhatnak. Az érettségi eljárása így jelentősen egyszerűsödik, megfeleződik a lehetséges személyes érintkezések száma - közölte a szaktárca.
   
Kitértek arra is: a vizsgajelentkezések közül törölték az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott érettségijét, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat, ezekre ugyanis nincs szükség az idei felvételi eljárásban, ezeket később lesz mód pótolni. Megtarthatóak ugyanakkor azok a szintemelő vizsgák, amelyek a felsőoktatási felvételiben való részvételhez szükségesek.
   
A vizsgák lebonyolítása során fokozott figyelmet fordít a kormány a biztonságra és az érintett vizsgázók, illetve pedagógusok egészségének védelmére. A diákok létszáma egy helyiségben legfeljebb tíz lehet, akik között biztosítani kell a legalább másfél méteres távolságot. A lebonyolítás során a tanulók csoportosulása sem engedélyezett - közölték.
   
Az első héten, a legtöbb vizsgázót érintő írásbelik a szokásos 8 óra helyett 9 órakor kezdődnek. A vizsgabizottság munkájában, az értekezletek megtartásakor előnyben kell részesíteni az elektronikus kommunikációs formákat - mutattak rá. A vizsgák során a helyiségeket fertőtleníteni kell, a diákok és a pedagógusok számára igény szerint maszkot biztosítanak. A kollégiumi elhelyezést az érettségizők számára igény esetén biztosítják, ilyen esetekben, egy szobában egy tanuló helyezhető el.  
   
Az érettségitől való visszalépésre természetesen minden jelentkezőnek lehetősége van, aki bármely okból úgy ítéli meg, hogy inkább egy későbbi időszakban szeretne vizsgázni, ebben az esetben a befizetett vizsgadíjakat is visszafizetik.
   
A további tudnivalókról tájékoztatni fogják az iskolákat, diákokat - jelezte a minisztérium.
 
A kormány a jelenlegi feltételekkel 83 ezer érettségizővel számol. 
 
További érdekesség lehet a vizsgázók és felvételizők számára, hogy az április 10-én megjelent kormányrendelet alapján az arra alkalmas vizsgaközpontok online módon is szervezhetnek nyelvvizsgát. Erről az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatott. Ez azt segíti elő, hogy a tanulók többletpontokhoz juthassanak a felvételi eljárásban. "A lehetőség első körben a legszélesebb kört kiszolgálva, várhatóan angol és német nyelvből lesz elérhető" - tudatta az ITM.
 
A kormányinfó előtt Rácz Zsófia fiatalokért felelős államtitkár-helyettes jelentette be, hogy a korábbi jogszabályt kiegészítva a veszélyhelyzet végét követő 6 hónapig is ingyenes lesz az első nyelvvizsga, valamint a KRESZ-tanfolyam és vizsga azok számára, akik a veszélyhelyzet alatt csúsznának ki a korhatárból. Tehát aki ez idő alatt tölti be a 35. illetve 20. életévét, annak még fél éve lesz arra, hogy igénybe vegye ezeket a kedvezményeket. 
 
Ugyancsak a kormány jelentette be még korábban, hogy a felsőoktatásban már résztvevő hallgatók fele is nyitna azzal, hogy Diákhitel Plusz néven kamatmentes szabadfelhasználású hitelt biztosítanak május elsejétől azok számára, akik amúgy diákhitelből, vagy épp mondjuk gyakornoki munkából fedezték a tanulmányaik költségét. Ez a félmillió forintos hitel év végéig igényelhető, és a felvételtől számított 1 év után kell visszafizetni 1-5 éves futamidővel.
 
(Forrás: MTI/Hetek)
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az akutális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan nyomtatott, vagy digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!