Cannes-i filmfesztivál: ilyen a második világháború óta nem volt
Cannes-i filmfesztivál: ilyen a második világháború óta nem volt

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 19.
Súlyos gondban a francia GDP 7 százalékát adó turizmus, Macron segélycsomagot jelentett be.

Szomorú és kihalt most Cannes híres sétáló utcája, a Croisette, melyet normál esetben turisták özöne lep el ilyenkor, akiket a neves filmfesztivál szokott idevonzani a világ minden tájáról. A fesztivál szervezői márciusban jelentették be, hogy a járvány miatt bizonytalan időpontra – június-július környékére – halasztják el a rendezvényt.

A Cannes-i filmfesztivál idei zsűrielnökének Spike Lee amerikai rendezőt kérték fel, akinek személyében első ízben tölti be a posztot fekete bőrű szakember. Az idei versenyre beválogatott filmek listáját a későbbiekben ismerheti meg a nagyérdemű, miután eldőlt a végleges időpont.

A gazdasági kár óriási, hiszen a két hetes franciaországi filmfesztivál évente 200 millió eurós bevételt hoz Cannes-nak – derül ki a 24france.com helyszíni riportjából. A város piacai is néptelenek, sehol egy turista, ilyen a második világháború óta – 75 éve rendezik meg itt minden évben a művészfilmek nemzetközi seregszemléjét – nem fordult elő. Az üres fesztiválpalotán hatalmas transzparens látható, rajta a felirat: köszönet az egészségügyben dolgozóknak a vírussal szembeni küzdelemért. A város a polgármesterével együtt abban reménykedik, hogy a nyári szezonban a belföldi turizmus fellendül, és a nemzetközi közönség helyett a francia vendégek nagyobb számban látogatnak el a városba.

A francia miniszterelnök múlt héten jelentett be egy 18 milliárd eurós állami programot, „egy francia Marshall tervet” a franciaországi turizmus talpra állításának céljából. Franciaországban május végéig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat, és a folytatás még nem ismert ugyan, de a járványra való tekintettel a kormány deklarált célja a belföldi turizmus fellendítése július-augusztusban. Edouard Philippe szerint a turizmus, amely a modernkori történetének legnagyobb kihívásával néz most szembe, a francia gazdaság zászlóshajója és mint ilyen, a megmentése nemzeti érdek. Normál időszakban ugyanis az ágazat a francia GDP 7 százalékát adja, és kétmillió embernek ad munkát.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!