Bajban van Románia
Véleménycikk a román államelnök beszédéről
Bajban van Románia

2020. 04. 29.
A koronavírus elleni küzdelem felőrli az országok, anyagi, mentális erejét, és sokszor erkölcsi tartását is.

A román elnök a járványok idején létrejövő válságok idején szokásos módszerekhez fordult. Megtalálta a megbélyegzésre, bűnbakképzésre, hibáztatásra alkalmas népcsoportot: a magyarokat. A magyarok Erdélyben Románia zsidói. Miután Ceausescu maffiavezér fejpénzen eladta Izraelnek Románia zsidóit, Németországnak Erdély szászait, nem maradt más, mint akiket a járványért, pestisért, döghalálért felelőssé lehet tenni, csak a magyarok. Főleg, hogy a magyar megyékben a legkisebb a járvány hatása. Hogy miért? Ezt egy Hargita megyei román humorista fogalmazta meg, a románság egy részének nem feltétlen tetsző, ámde nagyon találó módon: mert a székelyek fegyelmezettek, mert otthon maradnak, és nem hágják át az előírásokat. De kell a tápanyag az ultranacionalizmus önámításának. Megvannak a járványért felelősek: a magyarok és Johannis politikai ellenfelei, akiket a román elnök példátlan nyilatkozatában meggyanúsított, kijátsszák az országot a magyaroknak, mert eladták Erdélyt Orbán Viktornak. Mindezt annak kapcsán, hogy a Magyar Polgári Párt indítványát az autonómia-statutumról, a román parlament alsóháza megtárgyalás és szavazás nélkül átengedte megtárgyalásra a szenátusnak, amely érdemi tárgyalás nélkül még a napirendre vételt is elutasította azt provokációnak minősítve. De ez a helyzet, ami igazából a Romániában megszokott módon történt, megadta a lehetőséget, hogy Johannis egy jól kifejlett összeesküvés-elméleten alapuló magyargyalázásba fogjon.

Eddig ilyen típusú jól tenyésztett konteó csak a legvadabb román szélsőségesekre, a Vatra Romanescára és a Nagy Románia pártra, Funarra és Tudorra volt jellemző. És habár a román liberálisok mindig is nacionalisták voltak, most már a román ultranacionalista szélsőség bekúszott középre, egyenesen a román elnöki székbe, a szász családból származó román elnök beszédébe.

Romániát azért is megviseli a koronavírusjárvány, mert az elmúlt években IMF-hitellel gondolták orvosolni az ország bajait. Gyurcsány mintaországa Bezzeg-Románia ebből rendezte valamennyire a tanárok bérét, kiigazították a nyugdíjasok járandóságát. Ez a látszatkonjunktúra a koronavírus-járvány hatására most egy az eddiginél nagyobb válságba forulhat át a felvett hitelek miatt. Ebben a helyzetben is jól jön egy kis bűnbakképzés, a magyarok hibáztatása, akiknek a legnagyobb bűnük az, hogy nem akarják elhagyni szülőföldjüket, és nem akarnak más országba költözni.

Johannis, aki szász származású románként sem akarja tudomásul venni, hogy Romániában több nemzetiség él, már az eddigiekben is szívesen nyúlt a magyarkártyához. A magyarkártyát mindig akkor húzzák elő, amikor Románia bajait azzal akarják orvosolni, hogy az ország minden bajáért a magyarokat teszik felelőssé, pont, amikor a román elit valamilyen stiklije kijöhetne.

Ezzel az aljas uszítással nemcsak azt éri el, hogy a bajokról eltereli a figyelmet, hanem azt is, hogy az autonómia kérdéseit, amelynek parlamenti megtárgyalásáról szóló indítványt előítéletek által megtárgyalhatatlanná teszi. Úgy látszik, Johannis sem a dolgok demokratikus párbeszéden alapuló rendezésében hisz, hanem olyan hatalomtechnikákban, amelyekkel sikeresen meg lehet híúsítani problémák megtárgyalását.

Az egésznek van persze, egy európai vonatkozása is. Az, hogy így nyilvánul meg a nem tudom milyen Európa-díjjal kitüntetett román elnök, a liberálisok kedvence, Juncker haverja, Merkel embere, akit sokan egyszerűen Merkel helytartójának tartanak; mutatja, hogy az Európában egyre inkább eluralkodó mainstream szemlélet megengedhetőnek tartja népcsoportok, nemzetek, társadalmi rétegek megbélyegzését, mint ennek a jelei az elmúlt években halványan felderengtek, és ez veszélyes dolgokat vetít, sajnos, előre.

Románia bajban van. Azért is, mert egy ilyen megnyilatkozás a román elnökhöz teljességgel méltatlan. Sérti a magyarokat, de alapvetően sérti a románokat is. Igazából a román nemzet becsületébe gázol. Mert tisztességes román emberek nem engedhetik meg maguknak szeretett nemzetük nevében, hogy a román elnök hivatalt bárki is a nemzetiségek elleni aljas uszításra használja. A magyarok védekeznek, mert védekezniük kell ebben a helyzetben, de a helyzet megoldása azon becsületes románok kezében van, akik többet gondolnak magukról és nemzetükről ennél.

(A nyitókép forrása: Youtube/Román Elnöki Hivatal)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!