„Azt mondogatjuk, hogy sárkány ellen sárkányfű”
Hogy mennek a „koronás” üzletek?
„Azt mondogatjuk, hogy sárkány ellen sárkányfű”

Fotó: Bernáth Milán

2020. 04. 07.
Mi köze a patikának a sörözőhöz vagy az étteremnek a fogászathoz? Helyek, amelyeknek eddig semmi közük nem volt egymáshoz, most mégis egy lapon emlegetjük őket. Helyek, amiket úgy hívnak: KORONA. Megkérdeztük őket, hogy megy az üzlet.

 

„Nem akarok újságíró lenni” – írja Tietze kolléganő a home officeból, sírós emojik kíséretében. Öt olyan üzletet, vállalkozást hívott fel, amelynek a nevében szerepel, hogy „Korona”, de mindenhol rácsapták a telefont.

Mondjuk ez még mindig jobb, mint amikor az egyik interjúalany kedélyesen elcseveg többek között arról, hogy nem az ügyfelek, hanem ő maga szokott viccelődni a „korona” névvel – aztán 10 perc után közli, hogy le ne írjuk, amit mondott, ez csak baráti beszélgetés volt.

Más helyeken a telefon kicsörgött ugyan, de nem vették fel, sőt, volt, hogy már a szám sem volt kapcsolható…

Nem adtuk fel, az összes budapesti, illetve számos környékbeli hellyel próbálkoztunk, miután Bernáth „Cosmic Bunuel” Milán végig fotózta őket. És volt, ahol sikerrel jártunk.   

„Páran vicceltek, mondogatták, hogy korona, korona. Meg fotózták is a táblát” – mondta némi arab akcentussal egy férfi a vonal másik végén a Korona Change pénzváltónál. Hozzátette, csökkent a forgalmuk az utóbbi időben, de szerinte ez a kijárási korlátozások miatt van, nem a név miatt, legalábbis negatív visszajelzést nem kaptak senkitől. Hogy ki vált ilyenkor pénzt, azt nem tudjuk – hacsak nem a tartalék eurót konvertálják forintra busás haszonnal –, mindenesetre a Korona Change nem tervezi, hogy bezárna. 

„Sárkány ellen sárkány fű, ezt szoktuk mondani a vásárlóknak” – veszi a lapot a Budapesten és Kistarcsán is üzlettel rendelkező Korona Rétesház munkatársa. Már a honlapjukon is látszik, hogy igyekeznek kihozni a maximumot a helyzetből: külön COVID-19 menüpont alatt ajánlják opcióként a házhozszállítást. További adalék, hogy Korona cukrot használnak a népszerű réteseikhez, amelyekből ugyan most kevesebb fogy, de nem az elnevezés miatt… „Sokan próbálnak viccelni, de amikor már harmincadszor kérdezik egy félmosollyal, hogy menyivel csökkent a bevétel, meg, hogy ugye nem olyan koronát árulunk, az már nem annyira humoros” – jegyzi meg a munkatárs. 

A II. kerületi Korona Patikának még jól is jött az elnevezés, hiszen jobban megmarad az emberek fejében, még ha viccelődnek is vele – mondta az egyik gyógyszerész, bár a forgalom inkább csak a kezdeti időben nőtt meg, mára visszaállt a járvány előtti szintre.

A budapesti Korona Panzió kifejezetten örült a megkeresésünknek. Ahogy állították, náluk szerencsére nem tapasztalható, hogy a nevük miatt bármiféle ellenérzése lenne az embereknek, még csak nem is viccelődnek.

A kialakult helyzet nyilván érezteti hatását, egyik napról a másikra eltűntek a turisták, de mivel 25 éve nyitva vannak, rengeteg törzsvendégük miatt még üzemelnek. Fontosnak tartották kiemelni, hogy minden óvintézkedésnek igyekeznek megfelelni, a vendégek és a személyzet is kap megfelelő fertőtlenítést és védelmet.

A teljes galériát ide kattintva tekintheti meg. 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!