Az FBI már úgy sejti, Izrael áll Trump győzelme mögött
A nyomozati anyagokban Netanjahuról is szó esik
Az FBI már úgy sejti, Izrael áll Trump győzelme mögött

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 01.
Több tucat vallomást tett közzé az FBI Trump egyköri tanácsadójának, Roger Stone elleni nyomozás részeként. A dokumentumokat azt követően hozták nyilvánosságra, hogy számos sajtóorgánum kérvényezte azok titkosításának feloldását. 

A MINISZTERELNÖK októberi meglepetése

Az abban megszólaló ügynökök Izrael kormányfőjére csak úgy hivatkoznak, a "MINISZTERELNÖK". A bizonytalan beavatkozási kísérletre pedig úgy, hogy az "Októberi MEGLEPETÉS". A meglepetés alatt pedig azt értik, hogy próbát tettek arra, hogy Clintont támadva Trump javára billentik a mérleg nyelvét a 2016-os elnökválasztási kampányban. A részleteket persze nem tették közzé a meghallgatások szövegezésében, azok nagy része kisatírozva maradt.

Roger Stone Trump közeli tanácsadója, egyúttal kiemelt célszemélye is volt Robert Mueller nyomozásának, a főügyész akkor még egy orosz beavatkozási kísérlet ügyében nyomozott, ami a vádak szerint a 2016-os elnökválasztást célozta. (Stone hivatalosan 2015 augusztusáig dolgozott a kampányban.) Stone-t az eljárás során elítélték és három év börtönbüntetésre ítélték 2020 februárjában. Büntetését még nem kezdte el leülni. Trump több üzenetet is közzétett, amelyben büntetésének enyhítését követelte. 

Találkozó egy titokzatos izraeli kontakttal

Az eskü alatt tett írásbeli nyilatkozatok egy izraeli kapcsolatra hivatkoznak, amikor Stone egy találkozót szervezett a konzervatív szerzővel, Jerome Corsival. A leiratok szerint 2016. augusztus 20-án Corsi levelet írt Stone-nak, amelyben azt tanácsolta, hogy találkozzon valakivel (ezt a részt kisatírozták), hogy hozzanak döntést arról, hogy mik Izrael tervei 2016 októberére vonatkozóan. 

2018 június 28-án a leirat egy másik részében pedig az szerepel, hogy a kontakt (akit kisatíroztak) azt írta: "Visszatérek Washington DC-be, amint vége a MINISZTERELNÖKKEL történő sürgős találkozómnak Rómában. Szerda este kellene találkoznunk, majd csütörtökön Trumppal New Yorkban."

A Hetek korábbi lapszámában interjút készítettünk az iratokban is említett konzervatív szerzővel, Jerome Corsival. A teljes cikket ezen a linken lehet elolvasni.

Bár ki van satírozva a kontakt az iratokban, az mindenki számára valószínűsített, hogy a MINISZTERELNÖK itt Benjamin Netanjahut jelöli, aki éppen azidőben, június 27-én Rómában tartózkodott. Az akkori látogatása célja a Törökországgal való megbékélést célozta. A Politico beszámolója szerint az OKTÓBERI MEGLEPETÉS olyan terhelő információk beszerzését jelentette, amik a török kormányzat birtokában voltak. 

Július 8-án aztán egy másik emailben a kontakt azt írja: "Hé Roger, sikerült átrakatni a Trumppal való találkozót? A MINISZTERELNÖK gyors döntést szorgalmaz. Köszönöm a segítséget."

Stone a válaszában arról írt, hogy ő nem fog tudni betegség miatt résztvenni a találkozókon. "Mindenesetre nem hozhatsz csak úgy katonai személyt (ZD tábornok) magaddal, anélkül, hogy ne értesítenél. R."

A bírósági dokumentumok egy része itt elolvasható.

"A kezünkben a kulcs"

Egy másik leiratban a jeruzsálemi kapcsolat egyenesen azt írta: 

"Roger, üdvözlet Jeruzsálemből. Van fejlemény? Ha nem avatkozunk közbe, veszíteni fog. Rendkívüli titkosszolgálatunk van. A kulcs a kezünkben van! Találkozunk jövő héten az USA-ban. Hogy van a tüdőgyulladásod? Köszönettel."

"Jól vagyok. Az ügy bonyolult. Még vacillál." 

Sejtések szerint itt Stone az amerikai elnökre utal. 

Egy másik dokumentumcsomag kifejezetten Roger Stone és a Wikileaks-alapító, Julian Assange közötti kommunikációt taglalja. Mint ismeretes, a Wikileaks szivárogtatta ki a kampány során a Demokrata Párt emailjeit, miután azokat a gyanú szerint orosz hackerek feltörték. 

(Politico, TimesofIsrael, BreakingIsraelNews, Guardian)

(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!