Az ÁVH rettegett orvosai és a hálózatok túlélése
Hetek-interjú és rendkívüli filmbemutató a Hit Rádióban
Az ÁVH rettegett orvosai és a hálózatok túlélése

Fotó: MTI / Róka László

2020. 04. 30.
Levelek a bolondokházából címmel készített dokumentumfilmet Mező Gábor, a pártállami hálózatok működését és továbbélését kutató történész-újságíró.

A film középpontjában az első feleségét elmegyógyintézetbe zárató ÁVH-s orvos áll, aki a fiát a játszótérről raboltatta el, de a történetnek máig ható tanulságai is vannak.

A Hetek interjút készített Mező Gábor kutatóval, a dokumentumfilm rendezőjével, aki a megdöbbentő történetet levéltári anyagokból rekonstruálta. „A konkrét történet kutatása során ismerkedtem meg közelebbről a pszichiátria politikai célú felhasználásával. Nem csak egyes elszigetelt esetekről volt szó, a valóság ennél sokkal durvább. Az a magas rangú ÁVH-s orvos, Bálint István, aki beutalta a Lipótmezőre ÁVH-s tiszttársa, Janikovszky Béla feleségét, más ügyekben is használta ezt az eszközt.” – mondta Mező, aki szerint a Kádár-rendszerben használta az állambiztonság a pszichiátriát.

Az Andrássy út 60 rettegett ávós orvosairól készült dokumentumfilmet május 1-jén 19.00 órai kezdettel a Hit Rádió és a Hetek Facebook-oldalain vetítjük.

A neves mesekönyvíró, Janikovszky Éva és férje, az AVH orvos-alezredesének rémregénybe illő történetéről lapunkban olvashattak.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!