Az angolok ötöde zsidó összeesküvést lát a járvány mögött
Az angolok ötöde zsidó összeesküvést lát a járvány mögött

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 27.
Megdöbbentő eredményeket hozott nyilvánosságra egy brit kutatóintézet legújabb kutatása. A már-már középkori vérvádakat idéző összeesküvés-elméletek sokkal szélesebb körben elterjedtek, mint azt gondolnánk.

Minden ötödik Brit állampolgár abban hisz, hogy a COVID-19-ként ismert vírus mögött a zsidók állnak, akik szerintük azzal a szándékkal hozták létre a járványt, hogy gazdasági összeomlást idézzenek elő, ezzel maguk számára óriási pénzügyi hasznot biztosítva.

,,Az összeesküvés elméletek a karantén és a korlátozások előrehaladtával egyre inkább növekvő tendenciát mutattak.” - tette hozzá a tanulmányt vezető David Freeman a Jerusalem Postnak adott interjújában.

Ezek az információk, a vírussal szélesebb körben foglalkozó felmérések részeként láttak napvilágot. Az Oxfordi Egyetem, koronavírussal foglalkozó csapata (OCEANS) által készített felmérés, 2500 brit felnőttet kérdezett meg a járvány eredetéről és terjedéséről, valamint a hozzákapcsolódó összeesküvés-elméletekről.

A megkérdezettek 5,3 százaléka kissé, 6,8 százalék mérsékelten, 4,6 százalék mélységesen, 2,4 százalékuk pedig teljes mértékben helyeselte, míg körülbelül 80,8% egyáltalán nem azonosult azzal állítással miszerint, a "Zsidók a vírust a gazdasági összeomlás érdekében és pénzügyi haszonszerzés céljából hozták létre”.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy hasonló adatokat rögzítettek a többi csoportot érintő elméletek esetében is, míg a válaszadók 80,1 százaléka nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy „a muszlimok, a vírust, a nyugati értékekkel szembeni támadásként terjesztik”, 19,9 százalékuk bizonyos mértékben egyetért, közülük 2,4 százalék az, akik nem kérdőjelezik meg ezt az állítást.

A válaszadók több mint egynegyede úgy gondolja, hogy a hírességeknek fizetnek, ha azt állítják, hogy pozitív lett a tesztjük, valamint ez több politikusra is kiterjesztik, például Boris Johnson brit miniszterelnökre, aki, sokak szerint csupán csak színlelte, hogy a vírus áldozata lett. A megkérdezettek fele véli úgy, hogy a koronavírus egyfajta ,,biofegyver” is, amelyet Kína fejlesztett ki a Nyugat elpusztítására.

A kutatásvezető hozzáfűzte azt is, hogy rendkívüli kíváncsiság fogta el azzal kapcsolatban, hogy vajon ezek az összeesküvés elméletek arra kényszerítik-e az embereket, hogy figyelmen kívül hagyják a járvány csökkentésére irányuló fontos közegészségügyi intézkedéseket. Mint kiderült, azok, akik egyetértenek az összeesküvés-elméletekkel, kevésbé tartják be a hatóságok által előírt vírus megakadályozására vonatkozó irányelveket.

A konspirációba vetett hit inkább a fiatalokban, elsősorban azokban van jelen, akik kirekesztettnek érzik magukat, vagy politikai nézeteik is szélsőségesebbek. Akik ilyesfajta meggyőződéssel rendelkeznek, azok nagyobb valószínűleggel hisznek más, hasonló elméletekben is.

Fény derül arra is, hogy az összeesküvés gondolata jóval elenyészőbb arányban volt jelen azoknál, akik a vírussal kapcsolatos információk nagy részét a BBC-n keresztül szerezték be, azokkal ellentétben, akik a YouTube-on vagy a közösségi médián keresztül tájékozódtak.

A tanulmány eredményei valóban aggodalomra adnak okot, és súlyosságát növeli az, hogy főleg a fiatal generáció érintett. A tudósok további kutatásokat terveznek a témában, és szemük előtt lebeg a cél, hogy a jelenlegi aggasztó adatok eredményeiben javulás álljon be.

Samuel Hayek, az angliai Zsidó Nemzeti Alap elnöke úgy fogalmazott egy nemrégi nyilatkozatában, hogy az antiszemitizmus mély gyökerekkel rendelkezik Nagy-Britanniában, Angliában és Európában. A koronavírus is csak egy újabb apropó arra, hogy az antiszemiták megerősödjenek abban az alapelvükben, miszerint a zsidók a felelősek a világ összes bajáért. Ezért azt sem tartja meglepőnek, hogy a járvány kitörésével ez az irányzat új erőre kapott.

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook-oldalunkon megteheti: 

 

 

 

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!