Ausztria után szabadon: jön az önkéntes karantén és a "kijárási tilalom"?
Mit jelent be 15 órakor Orbán Viktor?
Ausztria után szabadon: jön az önkéntes karantén és a "kijárási tilalom"?

Facebook Magyarország Kormánya

2020. 03. 18.
A legtöbb állampolgárt foglalkoztatja az a kérdés, hogy Magyarország vajon milyen további korlátozó intézkedéseket fog bevezetni a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében. Úgy tűnik, a válaszért Ausztria fele kell néznünk. 
 
Napokon keresztül téma volt a budapesti karantén lehetősége, ám ezt a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség akkor cáfolta ennek az opciónak a lehetőségét. 
 
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött március 16-án az Országgyűlés, ahol további szigorító intézkedéseket jelentett be, mint például a határok lezárása külföldiek előtt, rendezvények betiltása, szórakozó helyek bezárása, rövidített nyitvatartás minden üzletben. 
 
A bejelentést megelőzően Orbán Viktor azonban megjegyezte, hogy 
 
„Különösen fontos az Ausztriával való együttműködés mert szomszédos Olaszországgal is, ezért az osztrák intézkedéseket igyekszünk a leggyorsabban átültetni a magyar gyakorlatba...”

Egy napos csúszással

Ha megnézzük az elmúlt napok, hetek történéseit ez eddig így is történt.
 
Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter március 11.én kormány infón elrendelte az országos vészhelyzetet, amin bejelentette, hogy beutazási tilalmat vezetnek be Kínából, Iránból, Olaszországból és Dél-Koreából, felfüggesztik az egyetemi oktatást (távoktatásra állnak át) és hogy 100 fős beltéri és 500 fő feletti kültéri eseményeket megtiltják.
 
Ezt megelőzően mindössze egy nappal Ausztriában március 10.én bejelentették, hogy március 16.tól bezárják az egyetemeket, felfüggesztik a közoktatást 14 év felettieknek és megtiltják a 100 fő feletti beltéri és 500 fő feletti kültéri eseményeket.
 
Jön az önkéntes házi karantén?
 
Március 15.én azonban több újabb intézkedést hozott Ausztria, melyek az alábbiak voltak:
 
Mindenkit önkéntes karanténra köteleztek: csak az hagyhatja el otthonát, akinek sürgős intézni valója van, patikába, orvoshoz vagy élelmiszerboltba megy, továbbá az, aki időseken segít.
 
Közterületen 5 főnél nagyobb tömeg nem tartózkodhat. Az éttermeket március 17-től bezárásra kényszerítik.  Ha ezt összevetjük a miniszterelnök által bevezetett rendeletekkel, akkor megint látunk hasonlóságokat, bár nem ilyen szigorúakat, de jelentős részüket egy nappal az osztrák bejelentés után itt is megfogalmazták.
 
Ezekszerint hazánkban is várható, hogy még szigorúbb intézkedéseket vezet be a kormány a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Orbán Viktor szerdán 15 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett meg a Facebook oldalán. 
 

(A nyitókép forrása: atv.hu Facebook élő közvetítés)

 

Arról, hogy mekkora az egyén felelőssége a járvány visszaszorulásában, az alábbi linken hallgathatnak egy izgalmas beszélgetést Németh Zoltán szakorvossal. 

 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!