Amíg mi a koronavírussal harcolunk, az Iszlám Állam újjáépíti magát
Brutális terrortámadások, radikalizálódó fiatalok
Amíg mi a koronavírussal harcolunk, az Iszlám Állam újjáépíti magát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 30.
Az elmúlt hónapban három különböző országot is terrortámadás ért az Iszlám Állam által, köztük két olyan országot is, ahol korábban még nem történt hasonló incidens.   Az egyik ilyen beszámoló április 11-én a Maldív-szigetekről érkezett, ahol az Iszlám állam egységei több hajót is felégettek, de szerencsére senki sem tartózkodott azokon a rajtaütéskor.    Brutális lefejezések Mozambikban   A másik olyan ország, amelynek még nem volt hivatalos nyilvántartásba vett konfliktusa az Iszlám Állammal, pedig Mozambik volt. Itt két héttel az incidens megtörténte után - április 24-én - hozták nyilvánosságra az ISIS Észak-Mozambik falvakban végzett vérengzését. Az iszlamista csoport több kis településen próbált fiatalokat toborozni, de azok ellenálltak, amit az iszlamista terroristák lefejezéssel vagy fejbelövéssel torolták meg. A vérengzés során 52-en vesztették életüket. A támadás az északi régióban - Cabo Delgao - történt, ez rész olajban gazdag.   A Hetek korábbi lapszámában részletesen is foglalkoztunk azzal, hogy az Iszlám Állam miként próbálja meg a geopolitikai változásokat kihasználva újraszervezni önmagát. A teljes cikk az alábbi linken olvasható.   Áprilisban a Fülöp-Szigeteken is jegyeztek ISIS támadást. A fülöp-szigeteki katonaság egy akció keretein belül 11 embert vesztett Sulu tartományban, amikor felléptek az ISIS helyi erői ellen.    A járvány meggyengítette az államokat   Rita Katz a SITE Intézet – mely a terrorszervezeteket és a szélsőséges pártokat vizsgálja - vezetője így fogalmazott: „A világjárvány kezdete óta, mely legyengítette az államok védelmi és törvényvégrehajtási jogköreit, az ISIS tovább folytatja műveleteit Afganisztánban, Nyugat-Afrikában, Közép-Afrikában, a Sáhel-övezetben, Egyiptomban és Jemenben.”    Sőt úgy gondolja, hogy „az Iszlám Állam kifejezetten a pandémiát kihasználva lépett támadásba Irakban, a Maldív-szigeteken és a Fülöp-szigeteken is, hogy ezáltal felkeltse a nyugati országokban lakók figyelmét.”   Követők Nyugaton   A figyelemfelkeltés sikeres volt, április 12-én Frankfurt közelében három ISIS támogatót fogtak el, akiket a hatóságok bombatámadás előkészítésével gyanúsítottak.   Az ENSZ főtitkára Anotnio Guterres is arra figyelmeztet hogy: “A koronavírus miatti lezárások miatt a fiatalok több időt töltenek az interneten, így a szélsőséges erők ezt kihasználva tudják terjeszteni a gyűlöletbeszédeiket és a befolyásukat.”    (Time)     ---   Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.    
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!