hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kórszellem
Reflekxiók Yuval Harari jövőképéről
Kórszellem

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 04. 20.
Yuval Noah Harari sztártörténész publikált a napokban a Financial Timesban egy írást, amelyre e helyen reflektálok. Talán nem véletlen, hogy figyelmem a szerzőre és írására vetődött ismét egy pillanatra. Épp a napokban olvastam újra Jézusnak a Hegyi beszédben hozzánk intézett felszólítását, amely a Szent Pál Akadémia találó fordításában így szól: „Tartsátok szemmel a hamis prófétákat, akik báránybőrben jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok.” (Máté 7:15)

Úgy hiszem Harari személyére nem túl erős ez a megjelölés, hiszen komplett antibiblikus világmagyarázattal és erős véleményformáló igénnyel lépett fel. Lelkes rajongói klubja Bill Gatestől, Obamán át az utca emberéig meglehető­sen széles.

A „szemmel tartás” ily módon részemről indokoltnak tűnik, már csak az itt-ott egyre gyakrabban megpillantott Harari-kötetek látványa okán is.

Aki a megvalósult kultúrtörténet után a 21. században ilyen komplett világértelmezéssel áll elő, azzal kapcsolatban felmerül a gyanú, nem áll-e esetleg valamilyen önértékelési probléma egy ilyen szerénytelen vállalás hátterében. Hacsak nem világraszóló zseniről van szó.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!