hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hezbollah is beszállt az Iszlám Állam elleni harcba
Küzdelem és akaraterő

2015. 05. 28.
Hivatalosan megindult az iraki haderő és a szövetséges síita milíciák offenzívája, hogy visszafoglalják az Iszlám Állam fegyvereseitől az ország legnagyobb tartományát, Anbart.  Bagdad optimista, szakértők szerint azonban kérdéses, hogy hogyan fognak katonái helytállni azután, hogy Ramadiban mintegy százötven dzsihádista közeledésének hírére ezerötszázan közülük fejvesztve elmenekültek. Az elmúlt időszak kudarcai miatt egyébként az Iszlám Állam ellen harcolók egymásra mutogatnak. Az amerikai védelmi miniszter szerint az iraki haderő nem rendelkezik megfelelő akaraterővel a küzdelemhez. Bagdad visszautasítja ezeket az állításokat, Irán pedig egyenesen azt állítja, hogy Washington nem tesz semmit az iszlamista csoport megfékezésére.

Nem fog sokáig tartani, és olyan új fegyvereket vetnek majd be, amelyek meg fogják lepni az ellenséget – ezt ígéri a síita milíciákból álló Népi Mobilizációs Egység, amely az iraki hadsereggel együttesen indította el hadműveletét Anbar tartomány visszafoglalására. A „szövetség” Szaddám Huszein szülővárosában, Tikritben már sikerrel járt, ennek ellenére kérdéses, hogy mennyire lesznek eredményesek a szunnita többségű tartományban, ahol a helyi lakosok közül sokan legalább annyira tartanak a síita milíciáktól, mint az Iszlám Állam fegyvereseitől. Ráadásul a dzsihádista szervezet lendülete, úgy tűnik, töretlen: a múlt héten Szíriában is fontos győzelmet arattak, elfoglalták a híres ókori várost, Palmürát, amely évszázadokon át kereskedelmi központként szolgált a mediterrán térség és a keleti birodalmak között. Az iszlamisták itt is zavartalanul folytathatták kegyetlenkedéseiket: megfigyelők szerint Palmüra környékén 9 nap alatt több száz embert, köztük civileket mészároltak le.

Bagdad mindezek ellenére bizakodó, és határozottan visszautasította azokat a kritikákat, amelyeket Ramadi eleste kapcsán fogalmaztak meg külföldiek az iraki hadsereggel szemben. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, nagyon aggasztó számára a Ramadinál kialakult helyzet. Véleménye szerint a helyi erők azért vonultak vissza, amikor az Iszlám Állam egy jóval kisebb létszámú csapata támadásba lendült, mert nincsen megfelelő motivációjuk a küzdelemhez. Carter úgy véli, szembe kell nézni azzal, hogy az irakiaknak hiányzik az akaraterejük ahhoz, hogy harcoljanak és megvédjék magukat, annak ellenére, hogy hónapok óta légicsapásokkal és tanácsadókkal segítik őket. Az Egyesült Államok egyébként jelenleg 3040 személyt állomásoztat Irakban. Közülük 2240-en vesznek részt a helyi biztonsági erők kiképzésében, tanácsadásban, logisztikai segítségnyújtásban, mintegy 800-an pedig az ott tartózkodó amerikai állampolgárokat és létesítményeket védelmezik.

Irakot viszont felbőszítette az amerikai miniszter véleménye, és nem győzi hangsúlyozni, hogy katonái igenis rendelkeznek akaraterővel a küzdelemhez. A kudarc magyarázatuk szerint az Iszlám Állam sokkoló taktikájának tudható be, ami ellen nagyobb nemzetközi segítségre lenne szükségük. Az egyik katonai parancsnok Anbarban egyenesen provokációnak tartja Carter megjegyzéseit, amellyel a hadseregbe vetett bizalmat akarják aláásni az emberekben. A védelmi miniszter kijelentéseire reagálva a hírhedt iráni tábornok, Kasszam Szulejmáni pedig

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!