hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden hatalmat Brüsszelnek?
2014–2019: Globális uralomra törhet Európa

2014. 11. 06.
Nagy ambíciókkal és világhatalmi tervekkel vág neki munkájának az új Európai Bizottság. A Jean-Claude Juncker vezette testület a következő öt évben „globális erőközponttá teheti, de a szakadékba is vezetheti Európát” - írja a befolyásos nemzetközi agytröszt, a Carnegie Europe tanulmánya. Az egyik legfeltűnőbb változás a külügyek kiemelt kezelése lehet. Az Európai Unió főszereplő akar lenni a világ több konfliktuszónájában, elsősorban a Közel-Keleten. Az új külügyi biztos, Federica Mogherini már az első munkahetén Izraelbe és a palesztin területekre utazik.

Demokráciát csak olyan kormányzatokkal lehet építeni, amelyek valóban akarják azt – figyelmeztetett a Carnegie Europe „Új ambíció Európának” címmel közzétett javaslata, amelyet a november 1-jén hivatalba lépő új EU-külügyi biztos számára készített. A 48 pontból álló tervezetet az intézet – amelyet az egyik legmeghatározóbb „think-thanknek” (agytrösztnek), mások egyenesen a „háttérhatalom” szócsövének tartanak – vezető szakértők bevonásával készítette el.

„Az Európai Uniónak a globális hatalmi rend erőközpontjává kell válnia” – ezt javasolja a tanulmány, amely szerint eljött az ideje, hogy az európaiak ne elégedjenek meg azzal, hogy behúzódnak a képzeletbeli „Európa-erőd sáncai mögé”, hanem élére kell állniuk azoknak a globális változásoknak, amelyek az új világrendet formálják. Ezért azt javasolják az új Juncker-féle bizottságnak, hogy a közös külügyeket – amit eddig másodrendű kérdésként kezeltek – helyezze tevékenységének a „frontvonalába”.

Ehhez pedig Brüsszelnek „egységre, erőre és hatalomra” van szüksége – első lépésként az unión belül. „Az EU-külpolitika idehaza kezdődik” – írja a Carnegie-tanulmány, mert a közösség „demokratikus államok uniója”, de a „demokráciát csak olyan kormányzatokkal lehet építeni, amelyek valóban akarják azt”. (Ezt a figyelmeztetést nem is túl burkoltan Magyarországnak is szánták.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!