hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A megosztó - Marxizmus a pápa szájából

2013. 12. 19.
A katolikus egyház Obamájaként beszélnek egyes amerikai konzervatívok Ferenc pápáról, aki több kérdésben is inkább liberális, illetve baloldali értékek mellett foglalt állást. Az egyházfő nem tartja kiemelt célkitűzésnek többek között a melegházasság vagy az abortusz elleni küzdelmet, de keményen bírálja a piacgazdaságot. Az amerikai jobboldalt ezért erősen megosztja a személye.

„Új, láthatatlan és gyakran virtuális zsarnokságnak” nevezte a kapitalizmust Ferenc pápa az Evangélium öröme (Evangelii Gaudium) című apostoli buzdításában november végén. A több mint 220 oldalas dokumentum részletesen ecseteli ellenérveit a piacgazdaság kizsákmányolásával szemben, megtűzdelve olyan populista felvetésekkel, mint „hogy lehet, hogy manapság az a hír, ha két pontot esik a tőzsde, viszont az nem hír, ha egy idős hajléktalan megfagy az utcán”.

Az apostoli buzdítás után kezdtek óvatos vagy olykor szókimondó bírálatok megjelenni az év emberévé választott egyházfő kijelentéseire reagálva, főleg az Egyesült Államokban. A Forbes magazin például arra emlékeztette a vezetőt, hogy egyik elődje, II. János Pál pápa egy valódi zsarnokság, a kommunizmus megdöntésében segédkezett, és felemlegette azt is, hogy a katolikus egyház ezer évig a nyugati világ vezetője volt, és ez idő alatt is szegénység uralta a világot. A katolikus közgazdaságtan ugyanis mindig az újraelosztást hangsúlyozta megoldásként a gazdasági növekedéssel szemben, de a történelem során ezzel nem tudtak sokat tenni a nélkülözés és a nyomor ellen.

Rush Limbaugh rádiós műsorvezető egyenesen marxistának nevezte a katolikus egyház vezetőjének megnyilvánulását: „Ez tiszta marxizmus a pápa szájából” – mondta Limbaugh az apostoli buzdításra reagálva. Ferenc pápa egyébként ennek kapcsán később a La Stampa című olasz napilapnak nyilatkozott arról, hogy a marxista ideológiát rossznak tartja, de sok marxistával találkozott, akik jó emberek, ezért nem érzi sértésnek a megjegyzést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!