hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tűzijáték a lőporos hordón
Az egyoldalú palesztin stratégia és a nemzetközi közösség felelőssége

2011. 07. 21.
A palesztin államiság idő előtti elismerése, amíg több területi kérdés megoldatlan Izraellel, könnyen az erőszak eszkalációjához vezethet, amely felbőszítheti az arab országok lakosait, illetve az európai muszlim közösségek tagjait is – állítja lapunknak készített írásában Dore Gold izraeli diplomata. A volt ENSZ-nagykövet, aki több izraeli miniszterelnök tanácsadójaként személyesen is részt vett a békefolyamat főbb tárgyalásain, emlékeztet arra, hogy egy jogellenes cselekmény nem hozhat létre törvényes jogokat. Egy olyan állam elismerése, amelynek létrejöttét egy egyezmény megszegése tette lehetővé, rendkívüli problémák forrása lehet – véli Dore Gold (kis képünkön).

Az elmúlt négy évtized során a nemzetközi közösség arra törekedett, hogy az arab-izraeli konfliktus rendezését, különösen izraeli-palesztin vonatkozásban, tárgyalások révén segítse elő. Mindemellett, híresztelések szerint az ENSZ-ben megfigyelő státusszal rendelkező Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) lépéseket tesz afelé, hogy szeptemberben a szervezet teljes jogú tagjaként ismerjék el. Palesztin szóvivők szerint az új állam határairól az Izraellel folytatott tárgyalások helyett egy ENSZ-határozat döntene.

Az Izrael és a PFSZ közötti 1993-as oslói megállapodások létrehozták a Palesztin Hatóságot (PH), a Ciszjordánia és a Gázai övezet bizonyos részein részleges joghatósággal bíró kormányzó testületet. A Gázai övezetet viszont egy másik kormányzó erő, a Hamasz irányítja, amely, bár névlegesen elfogadja a PH elnökét, Mahmúd Abbászt, mégis egy külön adminisztrációt jelent. Azok az egyoldalú palesztin törekvések, amelyek ezeket a tényeket figyelmen kívül hagyják, aláássák a tárgyalásos rendezésen alapuló arab-izraeli békefolyamatot. Egy ilyen lépés az erőszak eszkalálódásához, illetve az izraeli-palesztin konfliktus fokozódásához vezethet. Amennyiben mindez a palesztin egyoldalú lépéseket kizáró dokumentumokat korábban aláíró Európai Unió támogatásával történne, ez aláásná egy esetleges jövőbeni békefolyamatban pártatlan közvetítőként megjelenni kívánó unió diplomáciai pozícióit.

Jelenleg a szeptemberi opciók közül a PFSZ több lehetőség közül is választhat az államiság felé vezető úton. A különböző próbálkozások jellemzője az unilateralizmus, amely szakítást jelent az 1993 óta folyó izraeli-palesztin tárgyalási folyamattal, és a konfliktus kulcskérdéseit - például a határok kijelölését - a másik fél figyelmen kívül hagyásával kívánja rendezni. A nemzetközi közösség új államai általában először egy függetlenségi nyilatkozatot tesznek a maguknak követelt területről, majd ENSZ-tagsághoz folyamodnak. Ezt az utat járta Koszovó, Kelet-Timor, és most Dél-Szudán is, amelyek függetlenségük kivívása után kapták meg a nemzetközi elismerést, és váltak az ENSZ tagjaivá.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!