hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Duna menti idegháború
Újabb mélypontra süllyedt Magyarország és Szlovákia kapcsolata

2009. 08. 28.
Ez nem hiányzott a nyár végére: újabb mélypontra süllyedt Magyarország és Szlovákia kapcsolata, ráadásul köznevetség tárgyává is lettünk Európában. Sólyom László nem léphetett be Révkomáromba, hogy felavasson egy Szent István-szobrot, mert útközben a Fico-kormány hivatalosan kitiltotta Szlovákiából. „Egyszerre nevetséges provinciális bohózat és nem veszélytelen konfliktus, amelyből mindkét ország csak nehezen talál kiutat” – írta az osztrák Der Standard az incidensről. Lapzártakor a budapesti nagykövetség elleni (meghiúsult) Molotov-koktélos támadás azt jelzi: lehetnek még nem várt fordulatai a nyár végi konfliktusnak.

A szoborháború már februárban elkezdődött Révkomáromban. Amikor bejelentették a Szent István-szobor építési tervét, a Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt rögtön tiltakozott. Arra hivatkoztak, hogy még Mečèiar idején egy szlovák nacionalista szervezet ugyanebben a városban szerette volna felállítani a szlávokat megtérítő Szent Cirill és Szent Metód szobrait. Az alkotás el is készült, de a magyar többségű önkormányzat ezt megakadályozta. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy a településnek nincs semmi köze sem a két szenthez. (Végül a városi székház egyik balkonjára került a szoborcsoport, mert oda nem kellett önkormányzati engedélyt szerezni. Azóta is ott áll.)

Sejteni lehetett tehát, hogy puskaporos hordó lehet a Szent István-szobor, amely részben magyar költségvetési pénzből készült. Az avatási ünnepség szervezése - szándékosan vagy csak ügyetlenségből - egyoldalúra sikerült. A révkomáromiak nem hívtak szlovák vezetőt az eseményre (nem mintha Gasparovic elnök eljött volna), Sólyom László pedig csak egy fogadáson szóban mondta a szlovák nagykövetnek, hogy augusztus 21-én Révkomáromba utazik. Hivatalos értesítést egy héttel az indulás előtt küldtek, amit a szlovák fél már kel­lően durcásan fogadott. További ürügy volt a sértődésre, hogy 1968-ban a magyar hadsereg épp ezen a napon vonult be a prágai tavasz leverésére. Igaz, ezért már a budapesti kormány és Sólyom László is bocsánatot kért, de Ficóék szerint augusztus 21-én a magyar elnök maradjon inkább Budapesten. Sólyom László azonban, nem adta fel, és a terveknek megfe­lelően útnak indult Buda­pestről. Útközben érte a hír, hogy a szlovák kormány hivatalosan is kitiltotta őt az országból.

„A Szlovák Köztársaságnak meg kell védenie, és meg fogja védeni szuverenitását" - mondta a TA3 hírtelevíziónak Robert Fico, arra célozva, hogy a magyarok szerinte úgy viselkednek, mintha a Felvidék nem Szlovákia része lenne, hanem egy magyarországi járás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!