hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A terroristák elérték céljukat
Félmilliós tömeg a római utcákon

2005. 03. 01.
Közel ötszázezer ember gyűlt össze a múlt szombaton Rómában, követelve egy Irakban elrabolt olasz újságírónő, Giuliana Sgrena szabadon bocsátását. Mindennek oka az az olasz sajtóhoz eljuttatott videofelvétel, amelyen az újságírónő minden emberi méltóságától megfosztva szabadon bocsátásáért, valamint az olasz csapatok kivonásáért könyörög. Mind a videofelvétel, mind az annak következményeként létrejött tüntetés a terroristák céltudatos és precíz tervezése eredményének tűnik, s azt mutatja, hogy ha akarják, képesek bármelyik európai ország közéletébe aktívan beavatkozni.



Háborúellenes tömegtüntetés Rómában Fotó: Reuters

Az Il Manifesto ötvenhét éves újságírónőjét február 4-én rabolták el szunnita fegyveresek Bagdadban, akik lövésekkel kényszerítették autóját megállásra. Az emberrablás után néhány héttel a terroristák egy megrázó videófelvételt juttattak el a hírügynökségekhez, amelyben a megtört és a végletekig megalázott nő az életéért könyörög, és az olasz csapatok azonnali kivonását kéri. 

A bemutatott felvételek az olasz közélet elevenjébe vágtak. A különböző televíziós csatornák főműsoridőben mutatták be a felvételt, a napilapok teljes egészében közölték le annak szövegét, s sorról sorra próbálták elemezni azt. A terroristák "kommunikációs zsenialitását" igazolja mind a felvétel kiváltotta hatás, mind annak időzítése. Giuliana Sgrena ugyanis az egész országban közismert volt mind baloldaliságáról, mind elkötelezett pacifizmusáról – a háborúellenes olasz baloldal egyfajta emblematikus figurájának számít, aki azért ment Irakba, hogy erről a szerinte rettenetes és értelmetlen háborúról és annak áldozatairól tudósítson. 

A terroristák az újságírónőnek ezt a baloldali, háborúellenes meggyőződését használták fel arra, hogy Giuliana elrablását, s minden emberi méltóságától való megfosztottságát úgy állítsák be, mintha az az amerikai vagy az olasz kormány gonosztette volna. Úgy próbálták az egészet megjeleníteni, mintha az újságírónőnek nem azért kellene szenvednie, mert a terroristák elrabolták, megkínozták, s emberi méltóságától megfosztották, hanem azért, mert egy olyan ország állampolgára, amelyik részt vesz az iraki harcokban. A videofelvétel bemutatásának időzítése is a terroristák tudatosságát mutatja, vagyis azt, hogy a cél nem más volt, mint hogy közvetlen nyomást gyakoroljanak az olasz kormányra. Az ugyanis éppen azon a napon jelent meg, amikor az olasz parlament az iraki katonai részvételről szavazott. 

A videófelvétel minden kétséget kizáróan célba talált. A szürke esőfelhők alatt szombaton az olasz fővárosban százezrek gyülekeztek, s indultak útnak, hogy kifejezzék szolidaritásukat az elrabolt újságírónővel. S noha a deklarált cél elsősorban az együttérzés kifejezése volt – erre utalt a rendezvény jelmondatának első része "Szabadítsuk ki Giulianát", a második része pedig ”szabadítsuk ki a békét", már nem nélkülözte a politikai felhangot sem. Ez utóbbit a rendezvény nagyon markánsan tükrözte, hiszen a vörös kommunista és az iraki zászlók mellett megjelentek a szivárványszín? békelobogók, a palesztin és a kurd nemzeti jelképek is – azaz az olasz baloldali gondolkodás megannyi szimbóluma. Számos transzparensen pedig a résztvevők félreérthetetlenné tették a követelésüket: "Az olasz kormány azonnal vonja ki a csapatait Irakból!"

Részletek a videófelvételből

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!