hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Időhúzás a Herzog-perben
Amerikai bírálat

2001. 03. 10.
Elmarasztaló cikket közölt csütörtökön a The Wall Street Journal, a New York-i üzleti körök lapja a második világháború során elrabolt műkincsek és a Herzog-gyűjtemény visszaadásának ügyéről.

A cikk szerint általános nemzetközi tendencia az elrabolt műkincsek sorsának tisztázása: az amerikai múzeumok közzéteszik az 1932 és 1945 között gazdát cserélt műtárgyaik listáját, a tavalyi év végén pedig a Cseh Köztársaságban jogszabályokat hoztak az ilyen műtárgyak szisztematikus visszaadására. A brit kormány beleegyezett abba, hogy kárpótolja annak a családnak az örököseit, amely annak idején a nácik által megszállt Belgiumból menekülve élelemért volt kénytelen túladni egy XVIII. századi festményen, és a kép végül a londoni Tate Galériában kötött ki. 1999 októberében Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalos kanadai látogatása során Magyarország ünnepélyesen visszakapta az illegális úton Montrealba került Giorgio Vasari-képet, a Kánai menyegzőt. 

A fenti példákkal állította szembe a cikk szerzője a New Yorkban élő Martha Nierenberg által indított pert, amely az úgynevezett Herzog-gyűjtemény visszaadására irányul. Az első fokon eljáró magyar bíróság hiába ítélt a felperes javára (elrendelve tizenegy festmény visszaadását), a magyar kormány fellebbezett, és a képeket mindmáig nem adták át. A fellebbezést idén bírálják el. A lap úgy véli, hogy a magyar állam időhúzásra játszik, azt remélve, hogy a Herzog-örökösök elhalnak, vagy elveszítik érdeklődésüket. A The Wall Street Journal megfogalmazása szerint Magyarország nem tartja magát ahhoz a világszerte elismert szabályhoz, hogy a vitatható módon megszerzett kulturális javak visszaadása erkölcsi kötelezettség. 

A cikk a Herzog-gyűjtemény történetének részletes ismertetése folyamán kitér arra is, hogy az egykori teljes kollekció mintegy egyharmada vélhetőleg Oroszországban található. A cikk írója szerint Oroszország jelezte, hogy az egyéni igénylőkkel folytatott tárgyalásokat előnyben részesítené egy olyan, volt második világháborús ellenféllel szemben, mint Magyarország. Megjegyezte azt is: az örökösök, látva, hogy Magyarország mennyire vonakodik visszaadni az állami kézben levő műtárgyakat, nem tudják, vajon hasznukra lenne-e az, ha Magyarország visszakapná Oroszországtól az elrabolt kincseket. 

A The Wall Street Journal szerint Magyarország nem halogathatja tovább az örökség visszaadását, nem hivatkozhat a kommunista időkben hozott államosítási törvényekre. A Zsidó Világkongresszus – olvasható a cikkben – támogatást ígért a további igénybejelentésekhez, és jelenleg két újabb potenciális igénylő tervezi, hogy pert indít.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!