hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Tocsik-ügy volt az ősbűn
Gegesy Ferenc, Ferencváros volt polgármestere az elmúlt 25 évről

2017. 01. 20.
Az eredeti szakmáját tekintve matematikus-közgazdász, erdélyi református családból származó Gegesy Ferenc 1990-ben, negyvenévesen adta fel addigi karrierjét, hogy öt cikluson keresztül Ferenc­város polgármestereként dolgozzon. Tapasz­talatairól terjedelmes könyvet írt.

Kezdjük talán az elején: hogy került az SZDSZ-be?

– A ’80-as években elég hamar sikerült szamizdat kiadványokhoz hozzájutnom, és a szerzőket ugyan nem ismertem – azt gondoltam például, hogy a Kis János álnév, hiszen annyira egyszerű –, ám az írások nagyon tetszettek. Miután ebből az értelmiségi körből nőtt ki az SZDSZ, magától értetődő volt, hogy a rendszerváltás hajnalán ezt a pártot választom. Szimpatikus volt az az emberjogi megközelítés, amely alapján szemlélték a világot. Persze mindez egyúttal be is határolta az SZDSZ-t, hiszen a vallást és a határon túli magyarok kérdését nem lehet csupán ezen az alapon értelmezni. A liberálisok azért nem tudtak eleget mondani ebben a két témában, mert képtelenek voltak bele­-érezni magukat a komolyan hívők vagy a határon túli magyarok helyzetébe, gon­dolkozásmódjába, sőt időnként felesleges vitákba, háborúkba mentek bele.

Önkormányzati szinten, a személyes kapcsolatokban azonban soha nem éreztem, hogy ez korlátozna engem: ugyanúgy megtaláltam a hangot a munkáspártiakkal, mint a MIÉP-esekkel. A katolikusokkal pedig – persze némi ismeretség után – még a „vastag nyakú” kálomisták és a „tévelygő pápisták” közti vitákat is rendszeresen lefolytattuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!