Hetek Univerzum
Deep state – A duális hatalom működése
Összeesküvés elmélet lenne, vagy valóban létezik egy politikát kontrolláló háttérhatalom?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Deep state – A duális hatalom működése
Összeesküvés elmélet lenne, vagy valóban létezik egy politikát kontrolláló háttérhatalom?
2017. 11. 02.
Bár sokan csak összeesküvés-elméletnek tartják, szakértők és politikusok sora véli úgy, hogy létezik egy úgynevezett háttérhatalom, amely évtizedek óta meghatározza az Egyesült Államok bel- és külpolitikáját. (2017. 11.02.)

A deep state (szó szerint: mélyállam) olyan hálózatot jelöl, amelyben a kormány, a nemzetbiztonság, a bankrendszer és más gazdasági vállalatok vezető szereplői a demokratikus folyamatoktól és a népakarattól függetlenül ellenőrzik és befolyásolják a mindenkori kormányok döntéshozatalát.

Tagadják a létezését

Ha az ember megpróbál utánajárni a különböző sajtóorgánumokban, hogy mi is az a deep state, akkor zömében olyan cikkekbe ütközik, amelyek vagy tagadják, vagy elbagatellizálják annak működését. A mainstream média nagy része szerint a háttérhatalom ideája egy olyan összeesküvés-elmélet, amit Trump elnökjelöltségével és hatalomra kerülésével a populistának mondott konzervatív oldal terjesztett el széles körben. Több sajtóorgánum megnevezi Steve Bannont és a Breitbart News oldalát is, ami kétségkívül már 2016 vége óta előszeretettel használja a kifejezést az elnöki programmal szemben tevékenykedő vezető beosztású hivatalnokokra.

A Foreign Policy egyik újságírója egyenesen azzal gúnyolódott, hogy a valódi veszélyt nem is a mélyállam, hanem a sekélyes állam jelenti, amit Donald Trump a tapasztalatlanságával és a valós tények maximális figyelmen kívül hagyásával testesít meg.

Az amerikai társadalom viszont úgy tűnik, nagyon is hisz az államon belüli állam létezésében. Az ABC News és a Washington Post közös felmérése azt mutatta, hogy

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!