Nyunyóka visszatér: Müller Cecília újabb lazítást jelentett be, ezúttal az óvodásoknak
Gál Kristóf olyan jót derült a dolgon, hogy egy ideig szóhoz sem jutott
Nyunyóka visszatér: Müller Cecília újabb lazítást jelentett be, ezúttal az óvodásoknak

Fotó: Youtube/Magyarország Kormánya

2021. 05. 03.
Az országos tisztifőorvos a szokásos tájékoztató legvégén bejelentette, hogy újra engedélyezik a plüssállatok és a játékok óvodába történő bevitelét. Müller Cecília közölte, a járványügyi helyzetben kedvező fordulata miatt a gyermekek ismét magukkal vihetik "nyunyókájukat".

Most már semmi akadálya, hogy az alváshoz használt, pelenkát, vagy plüssállatot bevigyék, de arra kérte a szülőket, hogy rendszeresen fertőtlenítsék a játékokat.

Az azóta népszerű fogalommá vált "nyunyókás" bejelentés után Gál Kristóf alig tudta visszatartani a nevetést, közölve,

nehéz is egy ilyen után szóhoz jutni.

A tisztifőorvos tavaly használta először a nyunyóka fogalmát, akkor még azzal a figyelmeztetéssel, hogy a járványban a játékok is veszélyesek lehetnek.

Külföldiek is felvehetik az oltást

Müller Cecília kifejtette, a külföldiek is közöttünk élnek, járványügyi szempontból a magyar állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek, ráadásul most már kellő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre az ő oltásukra is.

Hozzátette: május 10. után kezdődik a regisztrált 16-18 évesek oltása Pfizer-vakcinával.

Azt mondta: a Pfizer-BioNTech amerikai-német gyártó korábban az amerikai, nemrég pedig az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) kezdeményezte oltóanyagának engedélyeztetését a 12-15 éves korosztálynak is. Az engedély megadása után további korosztályra terjesztik ki az oltást Magyarországon is.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelőtanárként dolgoznak a hétfőn elkezdődött érettségi vizsgákon, "szombati napra" emlékeztető sms-t kapnak a második oltásra; függetlenül attól, hogy korábban hétköznapra szólt a behívójuk. Ehhez a kedden érkező 334 450 adag Pfizer-vakcinát fogják felhasználni - tette hozzá.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a Janssen-vakcináját az oltóbuszokon használják, így a kistelepülésekre nem kell még egyszer visszatérniük a buszoknak, mivel ebből a vakcinából egy oltást adnak.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban megismételte, hogy az Ügyfélkapu rendszerén keresztül lehet kérdezni, utánanézni, érdeklődni, vagy - időpontfoglalás nélkül - a kormányablakokban is segítenek az ügyfeleknek.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Ügyfélkapun keresztül senki nem kap kártyát, de az ügyintéző utána tud annak nézni, "hol akadt el a kártya", illetve, hogy rögzítették-e az oltás tényét.

Hamarabb kapható az AstraZeneca második oltása?

Müller Cecília elmondta azt is: ha valaki három hónapnál korábban szeretné megkapni az AstraZeneca-védőoltás második adagját, akkor

ezt annál az oltópontnál (vagy háziorvosnál) kell jeleznie, ahol először beoltották.

Ott rögzítik a kérését, és az oltópont szervezi meg a következő oltást. Ahhoz, hogy egyetlen adag vakcina se menjen kárba, össze kell várni tíz embert, így nem biztos, hogy éppen arra a napra esik majd a második dózis beadása, mint az első - mondta.

Továbbra is vigyázzunk egymásra

A szennyvízadatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége a korábbi csökkenéshez képest a múlt héten stagnált; Budapesten, Debrecenben és Szolnokon az adatokban enyhe emelkedés, Egerben, Kaposváron, Pécsen, Székesfehérváron és Tatabányán enyhe csökkenés látszik.

Kiemelte, az oltás és a védettségi szabályok betartása egyaránt fontos, és továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy

saját egészsége és a közösség védelméért kérje a számára felajánlott oltást, ne válogasson az oltóanyagok között.

Kitért arra: sok szolgáltatás, szórakozási lehetőség csak védettségi igazolvánnyal vehető igénybe, ennek feltétele pedig az oltás. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes védettséghez mindkét dózis beadása szükséges.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!