Kurz: Ausztria is gyártaná az orosz és kínai vakcinákat
Az osztrák kancellár szerint az oltóanyagoknál a hatékonyság, nem a geopolitika számít
Kurz: Ausztria is gyártaná az orosz és kínai vakcinákat

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 08.
Az osztrák kancellár szerint a gyártási nehézségek mellett az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is felelős azért, hogy nem megfelelő az ellátás az EU-ban a koronavírus elleni védőoltásokból.

Sebastian Kurz egy vasárnapi német lapinterjúban kiemelte, hogy jó megoldás a közös vakcinabeszerzés, és a tárgyalásokat a gyártókkal a tagországok megbízásából folytató Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megbízható partner a tagállami kormányoknak.

"Az viszont problematikus, hogy milyen lassú és bürokratikus az EMA"

- tette hozzá az osztrák kormányfő a Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban, hozzátéve, hogy "az EU-n kívül sokkal gyorsabb volt az engedélyeztetés".

Arra a felvetésre, hogy a brüsszeli bizottságban szokás "oltóanyag-nacionalizmust" emlegetve elutasítani a beszerzés körüli bírálatokat, azt mondta, hogy szerinte mindenekelőtt az "engedélyeztetés sebessége" és a gyártók szállítási nehézségei miatt "szuboptimális" a vakcinaellátottság az EU-ban.

Sebastian Kurz arról is szólt, hogy beadatna magának orosz vagy kínai fejlesztésű védőoltást, "ha az oltóanyagokat engedélyezték Európában".

Aláhúzta, hogy "az oltóanyagoknál csak a hatékonyság, a biztonságosság és a gyors hozzáférhetőség a fontos, és

nem a geopolitikai küzdelmek".

Kifejtette, hogy egész biztosan megpróbálnának osztrák cégeknél gyártókapacitást biztosítani orosz vagy kínai vakcina előállításához, ha a fejlesztő megszerzi a szükséges EU-s engedélyeket.

Mint mondta, ugyanígy járnának el máshonnan származó vakcinák esetében is, mert "az a lényeg, hogy lehetőleg gyorsan beszerezzünk sok biztonságos oltóanyagot,

mindegy, hogy melyik országban fejlesztették ki őket".

Macron és Merkel megvédték az európai közös oltóanyag-beszerzési stratégiát

Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár pénteken megvédték az koronavírus-elleni oltóanyagok európai beszerzési stratégiáját, amelyet egyre több tagállamban bírálnak a rendelkezésre álló adagok elégtelensége miatt.

"Teljesen támogatom az azt európai fellépést, amely mellett döntöttünk" - mondta Emmanuel Macron a német-francia védelmi és biztonsági tanács ülése után Angela Merkellel tartott közös videó-sajtótájékoztatójukon.

"Mit mondanánk most, ha Franciaország és Németország jelenleg egymással versenyezne a vakcinákért? Ebből a járványból csak európaiként tudunk kilábalni"

- hangsúlyozta a francia elnök.

A német kancellár megerősítette, hogy az uniós vakcina-adagok közös megrendelését tartotta és tartja továbbra is a jó megoldásnak. Még akkor is,

"ha az előállítási kapacitások nem annyira jelentősek, mint amilyenre számítottunk".

Emmanuel Macron elismerte, hogy az európaiak "nem számoltak a hírvivő RNS (mRNS) molekulákon alapuló vakcinák ilyen gyors sikerével", nevezetesen azzal, hogy a Moderna, valamint a Pfizer-BioNtech oltóanyagai kerülnek elsőként forgalomba, márpedig "ezek egy jelentős részét az Egyesült Államokban gyártják". Jelezte ugyanakkor, hogy a "dolgok felgyorsultak" és az oltási kampány

"áprilistól sokkal jobban fog menni".

A francia elnök üdvözölte Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének munkáját, aki a 27 tagállam nevében tárgyalta le az oltóanyag-gyártókkal a szerződéseket, és több, mint 2,2 milliárd dózisra biztosított garanciát a 450 millió európai számára.

"Az egészségügy elvileg nem uniós kompetencia, így útközben kitaláltunk egy olyan politikát, amely korábban nem is létezett"

 - mondta a francia elnök.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!