Amerikai orthodox rabbikat vádolnak azzal, hogy titokban keresztények
Amerikai orthodox rabbikat vádolnak azzal, hogy titokban keresztények

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 22.
Egy apát és fiát, Michael és Caley Isaacsont, akik orthodox zsidó rabbiként működtek több helyen Amerikában, azzal vádoltak meg, hogy igazából titokban evangélikus keresztények. A vádak a Beyneynu izraeli misszionárius-ellenes szervezettől érkeztek, mely szerint a rabbi és fia minden alkalommal új városba költöztek, amikor a helyi rabbik elkezdtek gyanakodni velük kapcsolatban.

A Jewish Chronicle zsidó lap által folytatott nyomozás megerősíteni látszik a gyanút.

Információik szerint ugyanis Michael Isaacson, aki 2019-ig a Michael Dawson nevet viselte, lutheránusként nevelkedett és lutheránus esküvőn házasodott össze párjával, kinek rokonait állítólag sokkolta a tény, hogy zsidónak nevezi magát. 

Isaacson emellett értesüléseik szerint haláhikusan zsidó hátteret „gyártott magának”, melynek során megtartotta a zsidó hagyományokat, a történetet azonban egyik családtagja kategorikusan cáfolta a lapnak.

Ettől függetlenül az apának és fiának sikerült rabbik validációit is megszerezni.

A Beyneynu attól tart, hogy a dokumentumok birtokában megkísérelnek majd Izraelbe alijázni, azaz kivándorolni.

Más rabbiknak kategorikusan tagadták, hogy érdeklődnének a misszionárius munka iránt, és azt állították, hogy hasonló szervezetekkel csupán „humanitárius okokból” működnek együtt. 

A Beyneynu információi szerint Isaacsonékat már korábban is szembesítették a vádakkal, és megkérdezték tőlük, hogy hiszik-e, hogy Jézus a messiás. Ők erre csak annyit válaszoltak:

„Nem utasítjuk el Jesuát, a zsidó Messiást.”

Az Egyesült Államokban töltött idejük során az Isaacson család állítólag számos fontos zsidó rituálét végzett, beleértve esküvők és válások levezénylését, mezuzákal írtak, és még az ortodox betéréseket is lebonyolítottak.

Ha az ellenük felhozott vádak igazak, e rituálék mindegyike érvénytelenné válik.

Az Outreach Judaism alapítója, Tovia Singer rabbi kifejtette, hogy az Isaacson család egy keresztény messiási mozgalom része, amely "a zsidók megtérítését célozza", és "igyekszik beszivárogni a zsidó közösségbe, gyakran a judaizmus és a kereszténység közötti különbségek elmosásával, hogy elcsábítsa azokat a zsidókat, akik egyébként ellenállnának egy egyenes üzenetnek."

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!